Местна инициативна група (МИГ) от Австрия посети община "Марица" и остана впечатлена от придобивките за населението. В презентацията си кметът Димитър Иванов подчерта, че "Марица" е една от най-младите и бързо развиващи се системи в страната, чиито население непрекъснато расте.

"Това се дължи на няколко фактора. Първият е, че селата са близо до Пловдив. Вторият са добрите комуникации - през общината минава магистрала "Тракия". И в четирите района на "Марица" има железопътни линии и 3 първокласни пътя, които я свързват с големия град. В Граф Игнатиево, което всички наричаме натовското село, е позиционирано летище и база на НАТО", обясни Димитър Иванов. По думите му третият фактор за увеличаване на населението е, че общинското ръководство създава благоприятни условия за живот.

"Изградили сме 6 нови детски градини, предстои да построим още 4, ако хората ни подкрепят на следващите избори. Имаме 19 кметства и толкова читалища и здравни служби, 26 спортни клуба, 13 училища, две от които – средищни и едно - средно. Построихме уникална нова спортна зала в с. Маноле, където тази година бяха проведени 23-тите национални игри на спортистите от малките населени места в България, за които "Марица" бе избрана за домакин", посочи Димитър Иванов. Той добави, че е стартиран строежът на още по-голяма спортна зала т.г., когато общината отбелязва 30 г. от създаването си. Кметът се похвали с индустриалната зона, която е най-развитата в страната. За 1 г. са издадени над 300 разрешения за строеж на нови заводи и разширение на съществуващи. Безработицата в "Марица" е изключително ниска, а голяма част от жителите й се занимават и със земеделия. Самият кмет отглежда 60 дка ябълкова градина и зеленчуци. Гостите проявиха голям интерес към могилата Малтепе, която е новата емблема на общината. С европейски средства "Марица" е изградила там учебен комплекс, в който деца от цялата страна могат да практикуват стари занаяти.