Допълнителни 140 милиона лв. за борба със свлачищата са предвидени в бюджета на Пътната агенция за догодина, съобщи в Габрово регионалният министър Петя Аврамова.

"Това беше като дефицит през 2018 г. и АПИ имаше затруднения да се справи с всички свлачищни процеси по републиканската пътна мрежа и да спаси пътните участъци", каза тя.

Около 400 милиона са предвидени за ремонти и изграждане на пътища през 2019 г..

"Около 200 милиона лв. са заложени в бюджета на АПИ от приходи от винетни такси, те ще важат за тежкотоварния трафик до 16 август, когато въвеждаме тол системата. Отделно в републиканския бюджет като приходи от тол системата има над 200 милиона, които ще бъдат прехвърлени на АПИ за ремонт и изграждане на републиканска пътна мрежа. Приоритизираме, и най-тежките участъци във всяка една област като пътникопоток и транспортни средства ще бъдат заложени в програмата за 2019 г.", уточни министър Аврамова.

На фона на изследването на Евростат, че Северна България оглавява класацията за най-кратка продължителност на живота в Европа, министърът каза, че е особено важно регионите да се развиват балансирано.

"Наясно сме с всички демографски процеси и работим за Северна България, така че тя да надгражда и да имаме еднакво развитие с Южна България. Магистрала "Хемус" е една от мерките, които се планират. Бизнесът търси добри пътища, така че ние сме длъжни да ги осигурим и всъщност инфраструктурата и пътищата да изпреварят демографските процеси и хората да останат там, където живеят, там да работят и да имат добра инфраструктура, по която да се движат", каза Аврамова.

Тя даде примери, че се работи по обхода на Габрово и ремонта на пътя Севлиево-Габрово по "Региони в растеж". "Тези отсечки са не по-малко важни от магистралните отсечки, така че Русе-Велико Търново, Видин- Ботевград, обхода на Габрово, заедно с тунела под Шипка са едни от важните проекти за развитието на Северна България, по които работим", обясни тя.

На прага на зимния сезон регионалният министър съобщи, че всички договори за пътно поддържане ще бъдат анексирани, а на прохода Шипка и по-натоварените проходи ще има денонощно дежурство, така че да има информация за най-актуалната пътна обстановка. По опорните точки вече имало резервирани химикали от фирмите изпълнители, така че няма притеснения относно идващия зимен сезон.