На 27 ноември има общо събрание, за да гласуват рокадите, но ще са в сила, когато приключи сделката с “Инерком”

Гинка Върбакова, Маринела Пенева и Илиян Скарлатов ще са новите членове на надзора на ЧЕЗ в България. От него излизат Карел Клусак, Ростислав Дижа и Томаш Пектор.

Това предвижда решение на общото събрание на “ЧЕЗ Електро България”, което ще се проведе на 27 ноември, става ясно от документи в Търговския регистър.

Там е записано още, че промените в управата на дружествата ще са в сила, след като приключи сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас на фирма “Инерком”, която е собственост на Върбакова.

По предварителния договор

срокът за плащане

по сделката

изтича в края

на ноември

Той обаче може да бъде удължен заради изчакването на съдебното решение по придобиването на активите.

“24 часа” потърси представители на “Инерком”, но на този етап от компанията отказаха коментар.

Влизането в сила на промените в надзора и финал на продажбата може да се очаква най-рано в средата на следващата година. На 14 май 2019 г. е насрочено делото в съда по жалбата на “Инерком” и ЧЕЗ срещу отказа на Комисията за защита на конкуренцията да разреши продажбата на бизнеса на чехите у нас.

Мотивите на КЗК за отказа бяха, че има опасения за концентрация, тъй като и в двете компании има соларни паркове в България.

Междувременно обаче “Инерком” се освободи от фотоволтаиците, които бяха основният актив на компанията. От 12 септември Гинка Върбакова вече не управлява “Евро бетон”, “Улер 2009”, “Еко-строй инженеринг”, “Диана хънт”. В “Риал Стейтс” заличаването на името на Гинка Върбакова като управител е още от 2 декември 2016 г.

От 13 септември Гинка Върбакова заедно със сестра си Малина Върбакова излиза от борда на директорите на “Солар грийн енерджи”. Това акционерно дружество е едноличен собственик на гореизброените фирми и на сайта му пише, че притежава 22 мегавата фотоволтаици в 4 соларни парка.

В официално прессъобщение от 21 септември се казва, че в портфолиото на

“Инерком България” вече

няма фотоволтаици,

така че явно фирмата вече не е акционер в “Солар грийн”. Според юристите на компанията по този начин се премахва видяната от КЗК концентрация.

След като промените в бизнеса на “Инерком” бяха направени, в края на септември компанията поиска отново от КЗК да се произнесе по придобиването на активите на ЧЕЗ. Регулаторът обаче отказа с мотив, че вече се е произнесъл по същата сделка между същите страни. От КЗК допълниха, че наличието на висящо административно производство не позволява ново производство по сделката.

По сделката между ЧЕЗ и “Инерком” трябва да се произнесе и КЕВР, но още не го е направила, тъй като не са ясни критериите, по които ще стане това.