Вторият световен форум за управление на екосистемите се проведе в понеделник в гр. Ханджоу, административния център на провинция Джъдзян. На него бяха обсъдени теми като екологичното богатство, управлението на екосистемите в градските и селски райони, социалните ангажименти, предава bulgarian.cri.cn.

Форумът се организира съвместно от Националното управление на горите, Международния съюз за защита на природата (IUCN) и управата на Ханджоу. Той събра близо 300 участници от правителствени отдели, институции и университети, както и международни организации, предприятия и организации с нестопанска цел. Форумът ще бъде закрит на 7 ноември.

„IUCN е водеща световна организация в разработването и внедряването на управлението на екосистемите", каза Ингер Андерсън, генерален директор на IUCN. „Вторият световен форум за управление на екосистемите ще анализира как екосистемите могат да допринесат за устойчивото развитие и екологичното благосъстояние в условията на променящия се климат."

„Форумът може да служи като платформа за експертите от страната и чужбина за споделяне на своя опит в екологичното управление", каза Джан Дзянлун, директор на Националното управление на горите. „Управлението на екосистемите е ключ към устойчивото развитие на страните и е от важно значение за доброто на човечеството, затова изисква съвместни усилия."

Според статистиките, Китай има най-голямата залесена площ в света, покриваща 70 милиона хектара. С 53 милиона хектара влажна зона, деградиралата земя в страната намалява средно с 1 980 кв. км на година, в сравнение с годишното увеличение от 3 436 кв.км в края на 20 век.