Иновативните решения на VIVACOM в областта на интернет на нещата вече са обединени в единна и изцяло нова платформа - VIVA SMART, съобщиха от телекома в сряда. Чрез нея компанията предлага умни услуги в три направления, в които има опит: умен град, дейта хъб и умно образование.

VIVA Smart City е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости. Системата, наречена INVIPO, работи в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 модула, разпределени в следните области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление. Позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други.

За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция.

Има и модули за интелигентни сгради, измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура. За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, други нарушители и аварийни системи. Има и секция, която включва обществени услуги.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub - единна платформа за съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и колокация на IT оборудване.

Третият елемент на VIVA SMART e умното образование. През последните години компанията инвестира в редица инициативи, насочени към развитие на българското образование. През 2018 г. стартира и най-голямата й кампания за дигитализация на образователната система у нас - "Образование 4.0". Тя се реализира съвместно с в. "24 часа", Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Нейната цел е да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование.

Фокусирана е в три основни направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Други значими проекти на VIVACOM в областта на образованието са VIVA History - видео платформа с над 300 безплатни дигитални уроци по история и родолюбие, създадени от сдружение Българска история, и Viva Cognita - платформа за дигитално самообучение по математика.

Предстои да бъде отворена и VIVA Tech Lab - цялостно оборудвано пространство за технологична и бизнес подкрепа на стартъп проекти.

"През последните години работим много усилено в предлагането на умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим VIVA SMART като отделна платформа със стратегическо значение за компанията ни", каза Атанас Добрев - главен изпълнителен директор на VIVACOM.