Юробанк (Пощенска банка) обяви, че споразумението с Пиреос Банк за придобиване на Банка Пиреос България е финализирано. Пиреос в България става собственост на дъщерното дружество на Юробанк- Юробанк България.

Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка, тя ще придобие над 10% пазарен дял и ще заеме трета позиция по размер на кредитния портфейл, уточняват от Пощенска. След финала на сделката активите на Пощенска банка стават над 5 милиарда, а капиталът - над 600 милиона евро. Ефектът от сделката ще повиши приходите преди провизии и нетната печалба съответно на над 150 и над 70 млн. евро. Пощенска ще запази солидните си коефициенти на капиталова адекватност и ликвидност.

Стойността на акциите е 75 млн. евро, което ще се отрази върху капитала от първи ред на Юробанк от минимум ще бъде минимално14 базисни точки.

Към септември 2018 г. Банка Пиреос България има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. Банката работи основно в банкирането на дребно и в корпоративното банкиране чрез мрежа от 70 клона и 900 служители.

Г-н Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор на Юробанк, коментира: “Доволни сме от постигнатото споразумение. Придобиването следва стратегията на Юробанк да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. След придобиването Юробанк България ще бъде трета по големина банка. Цел та ни е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава. Благодарим на колегите си от Пиреос Банк за доброто съдействие”

Приключването на сделката е обект на одобрение от съответните регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2019 г.