Турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак предвижда "изненадващи данни" за дефицита по текущата сметка в края на годината, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Албайрак говори пред бизнесмени в Бурса, където подчерта, че бюджетната дисциплина на правителството ще продължи, предава БТА.

Министърът прогнозира също спад по отношение на лихвените проценти и инфлацията.

Според Албайрак ако тенденцията на понижаване на дефицита по текущата сметка продължи, в края на годината може да се очакват "изненадващи данни".

"През август бяхме изправени пред мащабна спекулативна атака. Благодарение на механизмите за бързо и активно взимане на решения при новата президентска система на управление и като много бързо реагирахме координирано, елиминирахме много елементи на този процес", каза Албайрак, който е зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Едно по едно премахваме (външните) влияния в икономиката. Ще осигурим сериозни резултати", добави министърът.

По думите на Албайрак през октомври е започнал процес на балансиране, благодарение на направените от правителството стъпки, целящи да успокоят пазарите във връзка с изтичането на капитали и да гарантират, че спекулативни атаки няма да създават проблеми с ликвидността.