До 13 ноември всеки може да подкрепи своя фаворит на www.kmetnagodinata.bg

Ясни са финалистите в престижния конкурс “Кмет на годината”. Битката в тазгодишното издание е в 10 категории. Гласуването стартира на 22 октомври в платформата www.kmetnagodinata.bg, провежда се на два етапа и ще приключи на 13 ноември 2018 г.

Победителите, събрали най-много гласове от вота на хората в националното онлайн допитване,

ще бъдат обявени на

15 ноември на специална

церемония в НДК

Тогава ще станат ясни 30-те градоначалници отличници на България.

В първия етап на конкурса хората гласуваха за кметовете на всички 265 общини в 10 категории. Вотът продължи до 23,59 часа на 4 ноември. До 13 ноември е вторият етап на гласуването. В 9 от категориите остават по 9 общини, получили най-много гласове. Те са разделени, както следва: 3 малки, 3 средни и 3 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души, и голяма - с население над 50 000 души.

В категорията “Кмет на гражданите” ще може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса.

Авторитетната надпревара с онлайн гласуване се организира за 6-а поредна година от единствената медия у нас, която следи работата на всичките 265 общини в България – Портала на българските общини kmeta.bg. Стотици

хиляди граждани

дават оценка на

работата на кметовете си

и така насърчават местните администрации да разработват повече проекти, за да превърнат градовете в удобно и по-привлекателно място за живеене.

Известни българи също застанаха зад идеята на конкурса и призоваха хората да дадат своята оценка за градоначалниците. Защото посланието на “Кмет на годината” е всяка година да бъдат подкрепяни онези местни управници, които работят за подобряване на условията за живот и бизнес средата в градовете, в които са мажоритарно избрани. Конкурсът няма за цел да отправя политически агитации или да прави социологически извадки. Единственият критерий е мнението на хората – кой градоначалник и в коя област на работата си се е справил най-добре. Всеки може да даде своя глас на платформата www.kmetnagodinata.bg.

Марта Вачкова, актриса: Добра обратна връзка 

Миналата година гласувах, защото смятам, че оценката на хората трябва да бъде чута. Да се видят различните причини и поводи, поради които някой се бори да бъде Кмет на годината. Надпреварата би трябвало да действа стимулиращо, когато кметът получи одобрение. А когато не - да се запита “Какво става? Защо моите хора не ме подкрепят?” Мисля, че това е добра обратна връзка.

Орлин Павлов, певец и актьор: Това е градивна критика 

Конкурсът “Кмет на годината” дава обратна връзка от гражданите - какво е свършил кметът и дали се грижи за даденото населено място. Това е абсолютна директна и откровена оценка. Критиката трябва да е абсолютно градивна. Хората имат нужда от промени, знаят какъв е проблемът в техния град най-добре. Затова директната критика може да доведе до нещо по-добро в населените места. Много е важно всеки кмет да знае болката на хората.

Стефка Янорова, актриса: Най-добре да говорят директно с хората 

Конкурсът “Кмет на годината” е прекрасна инициатива, защото хората дават мнение. Въпросът е дали тяхното мнение има значение, или кметът винаги е подчинен на някоя партия. Много симпатизирам на кмета на София, но в последно време част от ремонтите са абсолютно безсмислени - като ремонта на градинката на “Кристал”. В столицата ни има много по-наложителни ремонти, затова не смятам, че тя е най-важното. “Аз съм “за” кметът да има обратна връзка с хората. Но започвам да се съмнявам, че има такава изобщо. Бих пожелала на всички кметове да прочетат биографията на бившия кмет на София Иван Иванов. Да видят какво е правил и да си вземат поука. Да започнат наистина да излизат в града, да говорят с хората. По телефона или по интернет е едно, но ако разговарят с хората на улицата, когато бързат за работа и настъпват счупените плочки и са целите в кал - тогава разговорът ще бъде друг.

Ернестина Шинова, актриса: Конкурсът е форма на контрол 

За хората, за тяхното благополучие е добре да познават работата на кмета. Да участват в тези конкурси. Тази пряка връзка с неговите собствени избиратели е много важна, наложителна и задължителна. Кметът ще знае дали е харесван, дали е обичан, дали нещата, които прави, са полезни за неговите съграждани. Това е особено важно и ориентировъчно както за самия управник, така и за хората, които би трябвало да гласуват за негов следващ мандат. По този начин гражданите могат да упражняват контрол върху местната власт. Когато човекът, който управлява, зависи от тяхното мнение, е най-добрият възможен начин на управление.

Тони Димитрова, певица: И за тази работа трябва талант 

Нека хората да имат право на глас. Нека всички ние, които си избираме градоначалниците, да имаме право да ги оценяваме. Хубаво е да се дава думата на гражданите. Ако кметовете са разумни, ще прочетат всяко мнение. То не би било безразлично за тях. Лично аз се влияя.

Когато някой ми каже нещо или ме поправи, аз му обръщам внимание. Човек трябва да се вслушва в другите. Трябва да има свое мнение, но и да чуе другите. Подкрепям кмета на Бургас, защото е работлив, целенасочен, талантлив и има човещина. Той е кмет мечта. За да си кмет, трябва талант. Пример за добри управници са и русенският кмет и кметът на Малко Търново.

Хилда Казасян, джаз певица Да си правят изводите 

Оценката от гражданите е коректив. Всеки човек има коректив. Ако аз имам публика, то кметовете имат нас - всички гласоподаватели. Как ще приеме оценката - това зависи от човека. Става дума за лични качества. Дали той има нужда от тази оценка, дали има самокритика. Това е въпрос, който касае личността на всеки отделен човек. Ако аз съм кмет и получа тази оценка, за мен това ще бъде изключително важно и ще обърна внимание на всичко, което носи тази оценка. Но ако критиките са лоши, не всеки е готов да ги приеме.

Владо Николов, президент на волейболния отбор на “Левски” и бивш капитан на националния отбор по волейбол:

Оценката е важна само за отговорните

Оценката на гражданите влияе само на отговорните градоначалници. Ако е отговорен и иска да се справя добре с работата си - оценката на хората е изключително важна. Ако е безотговорен и не му пука как се справя - оценката на хората няма никакво значение за него.