БСП направи в четвъртък още един опит да спре концесията на летището в София и той се оказа пак неуспешен. Само преди дни Върховната административна прокуратура отказа да проверява сигнал на Корнелия Нинова и още петима депутати от БСП срещу концесията.

В четвъртък депутатите отхвърлиха предложените от левицата промени в Закона за концесиите, с които да не се разрешават сделки с държавни фирми, които са в забранителния списък за приватизация. Ако то беше прието, нямаше да има концесия и за летището.

По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че няма връзка между забранителния списък и Закона за концесиите и няма как да стане, защото концесия на корпоративно имущество не може да има.

И допълни, че концесия се дава за публична държавна или общинска собственост, каквото е и летище София. Но земята и съоръженията там не били апортирани в капитала на дружеството “Летище София” ЕАД.

Ако проблемът ви е

концесионната процедура

на летището, то няма

нищо общо с дружеството,

коментира Кирилов, обръщайки се към БСП.

Червеният депутат Крум Зарков опонира, че Законът за концесиите има нужда от прецизиране, защото се създавало впечатлението, че с един закон се създава списък, а с друг се заобикаля. Правната техника е коректна и не засяга само летище София, допълни Зарков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се включи с репликата, че това не е правен, а политически въпрос и дали държавата иска да има собственост и контрол върху стратегически обекти. Обръщаме се към патриотите да ни подкрепят, Волен Сидеров е искал ревизия на всички концесии, добави Нинова.

На това лидерът на “Атака” отвърна, че когато е предлагал да се прекратят концесиите за злато и да се национализират енергоразпределителните дружества, БСП била против. Сега крадете нашите идеи, обърна се той към Нинова.

Колегата му от ВМРО Искрен Веселинов пък попита риторично може ли БСП да напише свестен законопроект, за да има подкрепата на патриотите. А Христиан Митев от НФСБ посочи, че

летищата във Варна и

Бургас са дадени на

концесия по време на

управление на БСП и

продължават да се

развиват доста добре

Мотивите срещу концесията на летище София могат да бъдат състоятелни едва след като има факти, че няма положителен резултат за държавата. Това заяви шефът на транспортната комисия Халил Летифов от ДПС за “24 часа”.

“За да се развали концесия, би трябвало да има условия, на които тя вече не отговаря. Как иначе ще я развали БСП”, коментира депутатът от ГЕРБ и член на транспортната комисия Иван Вълков. Според него това било несериозно.

Той вижда в причината БСП да е против концесията на летището заиграване заради предстоящите местни избори и тези за европейски парламент. Според него концесията би дала тласък в развитието на аеропорта. Новото летище в Истанбул също е дадено на концесия за 30 г., това е световна практика, която се е наложила, заяви още Вълков.

 

Нинова: Като

вземем властта,

ще развалим

сделката

Когато народът ни даде доверието си да управляваме, ще отменим концесията на летище София, колкото и да струва това, заяви в четвъртък Корнелия Нинова. Тя допълни, че за четвърти път се опитват да спрат сделката, но възможностите още не били изчерпани. БСП щяла да сезира Върховния административен съд за решението на Министерския съвет за концесията на летището, както и да се обърне към президента Румен Радев.  КОРНЕЛИЯ НИНОВА

КОРНЕЛИЯ НИНОВА