От началото на 2018 г. досега са сертифицирани 19 проекта, 15 от тях са за клас А, 2 за клас "Б" и има 2 за приоритетни инвеститори. Общо предвидените инвестиции възлизат на 738 млн. лева и се очаква разкриване на 1 631 работни места. Това отговори министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА. Той даде за пример, че за 2017 г. са били получени 31 сертификата, които възлизат на 311 млн. лв. и са се разкрили 5 848 работни места. Тези сертификати се получават по Закона за насърчаване на инвестициите.

Икономическият министър изтъкна, че към България в момента има засилен инвестиционен интерес и трябва да се намери решение по Закона за насърчаване на инвестициите по т.нар. процедура Аd hoc, за да се търси голям стратегически инвеститор.

Емил Караниколов припомни, че Министерството на икономиката е намалило таксите и документите, които се изискват от бизнеса и от гражданите. Облекчени са процедурите за предоставяне на административните актове. Освен това икономическото ведомство инвестира в инфраструктура и производствени халета, които инвеститорите да ползват.