Подготвят отваряне на център за хора с нисък ръст в София 

Първият център за интегриране на малките хора в България се готви да отвори врати, а част от екипа му вече започна да обикаля из страната и да оказва подкрепа. Това разказва председателят на националната организация “Малки български хора” Светослав Чернев.

През април 2018 г. столичният общински съвет решава да предостави на организацията 3 етажа от сграда в центъра на София. Така стъпка по стъпка Чернев се доближава до своята мечта - всички малки хора у нас да имат място, на което да намерят подкрепа. Плановете са центърът да отвори врати догодина.

Чернев разказва, че идеята се появила след посещение в Испания и Германия, където вижда подобни центрове. Неговите планове са специалистите в софийския да общуват с колегите си от Германия и Испания - за обмяна на опит и запознаване с иновациите. Чернев обяснява, че това може да се осъществи с видеоразговори.

“Ако нашите психолози или лекари не могат да се справят с появил се проблем, те ще могат да искат съвет от специалистите в Германия, където развитието на медицината е на много високо ниво”, допълва още той.

През октомври организацията започва ремонт, всичко правят със собствени сили. Фирми помагат с материали, а доброволци с работа.

“Едно от най-важните неща е инсталирането на асансьор в сградата, който ще направи центъра достъпен за всички”, посочва Чернев и допълва, че вече се е свързал с няколко фирми, но организацията се нуждае от 45 хил. лв.

Работата по центъра е много, но вече вторият етаж е почти готов, като там са разположени конферентна зала и офис. Чернев иска да има стая с помощни средства и литература, предназначена специално за нуждите им. Той дава пример с момче, което преди да се запознае с хората от организацията, дори не си е представяло, че може да кара кола, а вече се справя добре с шофирането.

Главната цел е до края на месеца да се завърши грубата ремонтна дейност и по долният етаж, в който трябва да има медицински кабинети и рехабилитационен център. Последният етаж е предвиден за настаняване. “Искаме да направим защитена територия, ако някой е в риск - да знае, че има място за него и кой да му помогне”, акцентира Чернев.

Вече има наети специалисти, които ще работят в София, а през миналата седмица мобилният екип направил първите си обиколки из страната, които ще бъдат ежеседмично.

Организацията е създадена през 1996 г., а от 2007 г. Чернев е председател. Той инициира проучване колко са малките хора в страната. Резултатите показват, че са около 350-400 души, в организацията членуват 160. Главната цел на екипите, които обикалят из страната, е да се популяризира организацията.

В центъра ще се провеждат и консултации с близки на малки хора. Чернев разказа, че преди началото на учебната година те са получили покана от близки на ученик в Сливен да запознаят класа и ръководството на училището с нуждите на малките хора. Така момчето е било посрещано много добре от съучениците си.

Сред главните проблеми пред малките хора у нас е и инфраструктурата, казва още председателят на организацията.

Преди повече от 5 г. Чернев се среща с екипа на Fibank - разговорите са за улесняване на малките хора при обслужването им. През 2014 г. Fibank открива първият банкомат, приспособен за хора с нисък ръст, в България. Пред банкомата е инсталирано допълнително приспособление, което лесно може да се спусне към земята. 4 г. по-късно Fibank продължава да увеличава броя на тези банкомати в страната, като е единствената банка, която го прави. Чернев разказва, че организацията е искала да включи в инициативата за улеснение на достъпа и други банки, но опитите са били неуспешни.

Fibank е плътно зад нас и при работата по центъра, банката прие присърце темата за малките хора и всяка година подпомага финансово дейността на организацията ни, допълва още той.

Чернев разказва, че екипът на банката е отворен към нови идеи и креативен.

“На 25 октомври отбелязахме Деня на малките хора със скромен коктейл и благотворителен търг. Продавахме вещи, дадени от наши приятели. “Fibank ни подари Светото евангелие на Иван Асен и книгата “Пътеводител на колекционера и инвеститора в моменти и благородни матели” с автори д-р Валентина Григорова-Генчева и проф. Иля Прокопов, която е в малък тираж. Беше много благородно и ценно за нас”, разказва Чернев. Средствата от продадените вещи ще са за ремонт на центъра.