Над 50 компании и институции учредиха в края на миналата седмица Китайска асоциация за инвестиции и финансиране на дигиталната икономика (CDEIFA). Това става в рамките на Петата световна конференция за Интернет в град Уджън, провинция Джъдзян.

Сред инициаторите са технологичните гиганти „Алибаба", „Тенсент", „Байду", американската фирма за рисков капитал „Секвоя Кепитъл" (Sequoia Capital) и Координационният център за извънредни ситуации свързани с националната компютърна мрежа, предава bulgarian.cri.cn.

Целта на асоциацията е да улесни финансирането и инвестициите в сектора и да служа като платформа за преговори между правителствата, бизнеса и инвеститорите.

През 2017 г. обемът на дигиталната икономика в Китай е бил над 27 трилиона юана (около 4 трилиона долара), стана ясно от данни, представени на конференцията в Уджън. В същото време секторът може да се похвали с рекордните 6000 инвестиционни и свързани с финансиране събития, по време на които са договорените сделки са били за 1 трилион юана.