Patria предлага на България производство на гъвкава модулна платформа

на оръжейни системи, която е в съответствие с най-последните иновации, казва президентът и главен изпълнителен директор на Patria Oyj

- Г-н Исотало, вие сте президент и главен изпълнителен директор на Patria, как оценявате конференцията “В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността в Европа”, която се проведе в София?

- Днес повече от всякога са необходими значителни и последователни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, както и интелигентни стратегии, за да се запази конкурентоспособността на Европейския съюз в сектора на отбранителната индустрия. Разходите за отбрана се съсредоточават върху по-гъвкави и по-мобилни структури на силите за сигурност, като все повече се фокусират върху това логистиката и поддръжката да се осъществяват в страната купувач.

В същото време големият натиск за по-добра ефективност на публичните средства води до използването на нови методи за разработване, придобиване, финансиране и поддръжка на отбранителната техника, в това число и използването на невоенни технологии, когато това е възможно.

Отбранителната

промишленост е

под огромен

натиск

не само да печели поръчки, но и да гарантира, че може да предложи решения в рамките на планираните бюджети в срок, както и че може да предостави машини, годни за целия планиран жизнен цикъл. На конференцията бяха обсъдени тези стратегически въпроси, общите приоритети, иновациите и инвестициите в сектора.

- Как може отбранителната промишленост да допринесе за стабилна, обединена и просперираща Европа?

- Европа осъзна необходимостта от увеличаване на военните си способности. Отбранителната индустрия е иновативна - непрекъснато инвестира в научноизследователска и развойна дейност, но също така използва и някои от най-новите цивилни разработки. Това е двупосочен процес, в който военните иновации се внедряват в цивилния сектор и обратно. Фактът, че на това събитие участва г-жа Елжбета Бeнковска (европейски комисар, отговарящ за вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия), демонстрира гореизложеното. Развитието на военната индустрия стимулира както големите военни компании, така и цялата верига на доставки, в която предприятията са предимно малки и средни.

Добре известно е, че сухопътните войски са “кралицата на бойното поле” и допринасят значително за мироопазващите мисии, провеждани в рамките на НАТО и ООН. Сухопътните сили са преобладаващи в участието на България в съвместни учения с държави-членки на НАТО, като имат решаващо значение в мисии като оказване на помощ в случай на извънредни ситуации, аварии и екстремни събития. За всички тези цели те се нуждаят от модерно, високотехнологично и надеждно оборудване.

- Как оценявате участието на местната промишленост във военни проекти?

- Участието на местната промишленост е от съществено значение и носи ползи в три основни аспекта: тя гарантира сигурност на доставките, носи значителни ползи за националната икономика и създава нов опит и експертиза. Искам да подчертая, че участието на местната индустрия в производството е задължително условие за придобиване на експертния опит, необходим за поддръжката и модернизацията на машините. Националната сигурност зависи от и трябва да разчита на местна отбранителна индустрия. Този подход осигурява и създава пряко и косвено голям брой работни места. Придобитият опит ще доведе до значителни спестявания на национален капитал по време на експлоатацията на продукта през жизнения му цикъл, ще позволи поправки, модификации, както и текущи подобрения. В много страни постигнатият нетен ефект е положителен и може да бъде значителен – могат да бъдат посочени примери за проекти, при които

80% от нетните

продажби на

индустрията се

връщат обратно

в местните общности посредством различни данъци и дивиденти.

Участието на местната промишленост ще открие нови пазарни възможности за националната отбранителна индустрия, а трансферът на технологии ще създаде основата за нови проекти иновации.

- Как виждате развитието на индустрията? Какви са последните иновации, представени от Patria?

- Бизнес отделите на Patria са лидери в иновациите и в прилагането на нови технологии в съответните сектори. Например през октомври 2017 г. в Лондон на конференцията “Минохвъргачни системи на бъдещето” Patria получи наградата “Иновация на годината” за продукта “Patria Nemo Container”.

Друг пример е най-новата ни автономна и изцяло дигитализирана модерна машина Patria AMV 8x8, която бе представена за пръв път на изложението “Европейско изпитание на сухопътни роботи (ELROB) 2018”, което се проведе в Монс, Белгия. Машината беше използвана в сценарий на конвой, като тя се движи автономно след “водещото конвоя” превозно средство. Очаква се автономността да бъде една от основните характеристики на бойните машини, която ще осигурява по-висока защита на войниците, възможност за нови сценарии на употреба и по-широк обхват на използване. Съвременните автономни функции на машините Patria са проектирани и изпълнени така, че могат да бъдат интегрирани към всички съществуващи и вече доставени машини. Ако България избере машините на Patria, тя ще има възможност да интегрира и използва в бъдеще дистанционно автономно управление.

- Това е бъдещето. Но бихте ли могли да обясните по-просто какво предлагате на България и защо тя трябва да избере вашето предложение?

- Съвременните предизвикателства на бойното поле изискват все по-голяма тактическа и оперативна гъвкавост и същевременно максимална защита на войниците. Днес повече от всякога страните трябва да направят рационален избор и да получат най-доброто оборудване, подходящо за техните армии, което може да бъде произведено, поддържано и модернизирано в страната. Patria AMV е модерна бойна машина, изпитана е в реални бойни действия, с отлично представяне, като благодарение на модулната си конструкция може ефективно да се модифицира според разнообразните нужди на българската армия.

Днес големите договори за отбрана изискват трансфер на технологии и включване на местно производство – ние осъзнахме това преди десетилетия. Разработихме Patria AMV с идеята да предоставяме максимален обем местно производство и нашето предложение към България се базира на този принцип. Предлагаме на България изпитан, ниско, рисков трансфер на технологии и ефективно местно производство. Убедени сме, че

предложението

ни дава

най-добро

съотношение

качество-цена

за българската армия, войниците и икономиката.

- Както заявиха ключови служители на МО: едно от основните български изисквания е машините да се произвеждат в България. Има много скептици, които казват, че това е недостижимо. Какво бихте им казали?

- По отношение на скептицизма за осъществимостта на проекта бих казал следното: Patria присъства в България от три години, период, в който ние проучвахме потенциалните възможности на българските компании за сътрудничество в областта на металургията, оптиката, електротехниката, системи и компоненти и сме убедени, че местното производство е напълно възможно. През последните две десетилетия имаме успешен опит в трансфера на технологии. Разработихме и успешно

реализирахме

четири програми

за технологичен

трансфер в

различни

държави

Patria обучава и подкрепя местните партньори и компании по време на различните етапи на технологичен трансфер - планиране, производство и поддръжка. Местното производство ще осигури най-голяма сигурност на доставките във всякакви ситуации. От гледна точка на България правителството ще инвестира в собствената си икономика и индустрия, а това осигурява дългосрочни ползи за страната.

- Какви са следващите стъпки на Patria?

- Свършихме домашното си по най-добрия начин. Това, което можем да кажем със сигурност, е, че ако България избере Patria, ще създадем устойчиво местно производство. Ако предложението ни бъде избрано, машината ще отговаря на нуждите на армията, ще бъде достъпна за експлоатация и поддръжка и освен това ще може да бъде развивана и модифицирана, за да отговаря на бъдещите нужди. Бойните машини, произведени в България, могат да обслужват армията през следващите 30-40 години, осигурявайки най-добри резултати. На база на задълбочените ни проучвания, мога да твърдя, че не виждаме пречки този проект да бъде успешен за България и ашата отбранителна индустрия.

Оли Исотало e президент и главен изпълнителен директор на Patria Oyj от 2016 г. В миналото е ръководил компании като Cargotec и Kalmar – лидери в сферата на пристанищната автоматизация и енергийно ефективно пристанищно товарене. Той е председател на управителния съвет на Nammo AS и председател на Асоциацията на финландската индустрия в сферата на отбранителната и космическата промишленост.

Бил е член на борда на “Федерацията на финландската технологична индустрия”. Има магистърска степен от Техническия университет на Темпера (Tempera University of Technology).