Ако се докаже, че стотици хиляди левове са изплащани като хонорари от застрахователни компании на действащи депутати, Менда Стоянова ще напусне ли парламента? Това попита в ефира на Нова телевизия Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Той отказа да назове имена, но от отговорите му стана ясно, че става въпрос за юристи в парламента, които са взели пари в началото на тази година. Тези депутати са най-големите защитници на предложението на Менда Стоянова, каза Милчев и обясни, че въпросът му е риторичен.

Застрахователни компании предпочитат да изплащат суми от 30 до 70 хиляди лева на адвокатски кантори, за да „ги пазят”от исковете на близки на загинали в катастрофи, обяви още Милчев. Така в някои случаи хонорарите достигали над 50 на сто от поисканото от роднините обезщетение.

Секторът работи на загуба от години, тъй като поддържа цената на задължителната застраховка на цена, достъпна за потребителите, обясни обаче зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов.

„Това е класическата ситуация, в която крадецът вика „Дръжте крадеца”. През миналата година сме изплатили 280 млн. лева за така наречените „болки и страдания”. По наша груба сметка, около 30% от тези пари са отишли в адвокатски кантори. Става въпрос за един огромен бизнес, който се върши със страданието на хората и който сега именно тези няколко адвокатски кантори се надяват той да порасне многократно”, обясни той. И допълни, че ако не бъдат въведени лимити на обезщетенията, изплащани заради смърт на пътя, задължителната застраховка ще се увеличи сериозно.

„Не мога да кажа дали застраховката ще стане 1000 лева, но е достатъчно тя да стане 500 лева, за да е недостъпна за голяма част от българските граждани”, заяви Бошов.