И в следващата година ще има пълна предсказуемост в министерството и структурите му, за да може да работи агросекторът успешно, е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на церемонията за наградите "Агробизнесмен на България - 2018" . Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

"Почти 2,5 млрд. лв. са изплатени на земеделци през 2017 г., средствата са с 200 млн. повече от 2016 г. През последната кампания плащанията бяха регулярни според индикативния график, без забавяния, които да са повече от няколко дни", е казал още Порожанов.

Министърът е разказал пред представителите на бранша, че се работи много усилено по закона за поземлените отношения. По препоръка на парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще бъде качен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане.

"Очакваме асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора", е заявил Порожанов. Относно обвързаните производства той е обяснил, че се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията - за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

"Важна е темата за Общата селскостопанска политика, в момента дебатът тече. Основни теми, които ви вълнуват са таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическият план. В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT- анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора. Това ще е един изключително важен документ", е заявил още земеделският министър. Той е информирал, че утре с кръгла маса ще стартира кампания за промотиране на българските храни.