Светла Стоянова е агробизнесмен на годината

l Най-авторитетният агровестник - “Български фермер”, раздаде престижните отличия в земеделието

l Пълна предсказуемост догодина обеща министър Румен Порожанов, за да работи агросекторът добре

Агробизнесът в България е по-млад, по-образон и инвестира в качествената ни храна. Това стана ясно във вторник при връчването на наградите в конкурса “Агробизнесмен на България” за 2018 г. Той се организира за 27-и път от най-авторитетния агровестник в България - “Български фермер” , като тази година е с подкрепата на “ДСК Агро” и в партньорство с “Филип Морис България”.

Светла Стоянова - собственик и управител на фирма “Хелга-Светла Стоянова”, взе големия приз. Тази година фирмата, която управлява Стоянова, навършва 20-години. Започва като малък семеен бизнес през 1998 г. с отглеждане на житни култури върху 40 дка. Постепенно увеличава обработваемите площи, които вече са 20 000 дка. В момента

компанията

отглежда всички

основни зърнени

и маслодайни

култури

Базата и машините са едни от най-модерните в Европа.

За мен е гордост и отговорност да съм жена, работеща в земеделието, и да получа тази награда, каза Стоянова. “Успехите ми се дължат преди всичко на работата ми с водещи фирми. Правя опитни полета на всички фирми за семена, торове и препарати”, заяви победителката. И се обърна към младото поколение в земеделието с призива “Да бъдат разумни и добри хора, да сеят с любов и така ще постигнат добри резултати”. И благодари за усилията на държавата в лицето на земеделското министерство и фонд “Земеделие”.

Победител в категорията “Компания за иновативно хранене в растениевъдството” стана “Екофол”. Компанията произвежда торове, работи за модерно и интензивно земеделие. Отличието връчи Блага Букева - редакционен директор на в. “Български фермер”, на Татяна Михайлова - изпълнителен директор на “Екофол”. “Българското земеделие се превърна в успешен, интензивен модерен сектор”, заяви Михайлова. И благодари на земеделците, че избират българското.

Наградата “Агроиноватор” взе Иван Иванов - собственик и управител на “Агротайм”. Отличието му бе връчено от Светлана Боянова - председател на Института за агростратегии и иновации. “Много се радвам, че ще имаме до края на годината възможност за прием по мярката за иновации. Разработките на компанията са много добър пример какво би могло да бъде подкрепено по Програмата за развитие на селските райони”, каза Боянова.

Иванов заяви, че за него е чест да вземе наградата за иновации. “Остава ни да видим резултатите от тях, а след две-три години защо да не вземем и най-голямата награда - за агробизнесмен”, заяви Иванов. Компанията му прилага световни новости като безорна технология в растениевъдството , а в животновъдството е единствената, която

отглежда

свободни прасета

в промишлени

мащаби

В категорията “Компания за дигитализация на сектора” бе отличена НИК. С помощта на GPS устройства и софтуер тя променя практиката по очертаване на земеделски площи.

Отличието връчи Стилиян Гребеничарски - анализатор от “ИнтелиАгро”, на търговския директор на НИК Тодор Шишков. Той заяви, че компанията ще продължава да дава най-добрите цялостни решения за дигитализация на земеделието.

Учен с принос за българското земеделие е академик Атанас Атанасов - основател и ръководител на Геномния център към Софийския университет. Той получи отличието от Любомир Коралов, зам. главен редактор на “Български фермер”.

“България има потенциал - да стане богата държава, но ние не използваме това както трябва. Трябва да обединим нашите усилия, за да успеем”, каза Атанасов. Според него освен към зърното  Конкурсът е организиран от най-авторитетния агровестник в България “Български фермер” и в. “24 часа”. 27-ото издание отличи най-добрите в сектора в 10 категории.

Конкурсът е организиран от най-авторитетния агровестник в България “Български фермер” и в. “24 часа”. 27-ото издание отличи най-добрите в сектора в 10 категории.

трябва да се

върви и към

производството

на качествена и

полезна храна

В категорията “Успешно лансиране на нов продукт” победител стана “Приаксор” на BASF. Това е първият продукт на българския пазар, който комбинира две от най-силните активни вещества за растителна защита - ксемиум и ЕФ500.

Маркетинг мениджърът на компанията Красимира Иванова бе наградена от Ирена Димова от комисията по земеделие в парламента.

Агротърговец на годината стана “Пионер семена България - Кортева агрисайънс”. Отличието връчи главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев на Чавдар Дочев - търговски директор на компанията за Балканите.

“Както се казва - без семена не става, а ние предлагаме много качествени. Благодаря, че сме забелязани от в. “Български фермер”, каза Дочев. И уточни, че три американски гиганта в земеделието се обединили и вече ще съществуват под новото име “Кортева”.

Агроинвеститор на годината стана Антон Тотев. Отличието връчи изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Живко Живков, който отбеляза, че Тотев е бил номиниран на европейския конкурс за млад фермер в Брюксел. Живков го поздрави, че се е върнал от чужбина и е

показал, че и в

България може

да се работи

26-годишният Тотев е отличен за инвестиция в оранжерия за целогодишно отглеждане на зелени зеленчуци, салати и подправки.

Компания с принос в обучението на кадри стана “ЕвроФерт”, която повече от 10 години си сътрудничи с български университети. Отличието връчи Венелина Гочева - издател на вестниците “24 часа” и “Български фермер”.

Получи го Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на “ЕвроФерт”. “Мога да изразя убеждението на ръководството ни, че парите, похарчени в образование, са най-добра инвестиция”, каза Стойков.

Млад агробизнесмен стана Милена Митова - Борисова, която благодари на баща си Божидар Митов. Той й подарява свинекомплекс вместо кола, както тя искала. Тя е зооинженер, собственик на 2 свинекомплекса.

Отличието връчи Виолина Маринова - главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Банка ДСК. “Както забелязах, има много млади хора, които участват активно в земеделието. Банка ДСК подкрепя малките и средните предприятия. Неслучайно нашият слоган е “Доверието е взаимно”, каза Маринова.

Искам да ви уверя, че и в следващата година

ще има пълна

предсказуемост

в министерството

и структурите му,

за да може

да работи

агросекторът

Така министърът на земеделието Румен Порожанов се обърна към присъстващите на церемонията по връчването на наградите “Агробизнесмен на България” за 2018.

“Това е един форум, който дава апогей на всяка една земеделска година. Смятам, че и настоящата, въпреки че имаше определени трудности в някои отрасли, беше доста добра”, заяви министърът. И добави, че годината не е била такава за редица други държави. “Господ ни пожали, надявам се, че той ще бъде с нас и през следващата година”, добави Порожанов. 

През 2017 г. почти 2,5 млрд. лв. са изплатени на земеделци, те са с 200 млн. повече от 2016 г.

Министърът съобщи, че днес стартира кръгла маса с големите търговци и производители, на която ще се дискутира как да се промотират българските продукти на пазара.

1 млрд. лв. до края на 2018 г. ще влязат по сметки на фермерите

Шефът на фонд “Земеделие” Живко Живков отчете добрите резултати от изминаващата година.
Шефът на фонд “Земеделие” Живко Живков отчете добрите резултати от изминаващата година.

1 млрд. лв. до края на 2018 г. ще влязат в сметките на земеделските стопани, заяви изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Живко Живков на събитието “Агробизнесмен на България”. Тези средства ще бъдат за обвързана подкрепа на животновъдите, които отглеждат различни категории животни.

Над 600 млн. лева от тази сума ще отидат за плащанията на фермерите за единица площ. Други над 100 млн. лева от общата сума ще бъдат преведени на земеделски производители по ПРСР - по различни схеми и мерки.

За 2018 г. Живко Живков отчете, че фонд “Земеделие” е показал, че може да работи бързо и качествено, без да се шуми много около него. “Интересно е за отбелязване, че успяхме да работим на скоростта, която министър Румен Порожанов ни постави като водеща”, каза още той. Живков отчете още една добра новина за сектора, а тя е, че българските земеделци и българската администрация се научиха да работят в един добър екип.

В началото на 2019 г.: среща на земеделци със застрахователи

За по-чести срещи се обяви и управителят на “Медийна група България холдинг” и издател на в. “24 часа” и в. “Български фермер” Венелина Гочева.

Тя съобщи, че в началото на следващата година двете издания ще инициират среща между застрахователи и земеделци.

За мен е важно да чуваме всичко, което ви вълнува, затова ще ви събираме по-често, каза тя.

“Тази година за първи път се получиха страшно много предложения за класацията на конкурса, а това показа, че бизнесът е много активен. “Представяте ли си в България някой да предложи някой друг в бизнеса”, запита Венелина Гочева.

Тя представи новия проект на “24 часа” - TrendY, в който младите пера на вестника изразяват вижданията си. Те са родени след 90-те години, когато започва и издаването на “Български фермер”, отбеляза Гочева.

При старта му първите теми, които предлагат, са свързани с наука, екология, храна.

“Значи има смисъл всичко, което произвеждате, щом се забелязва”, добави Венелина Гочева.

До месец ще е готов законът за поземлените отношения

Аз имам изключителното удоволствие да мога да промотирам България на най-различните форуми, вече и в арабските страни, похвали се министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той определи оценката за българския агросектор като изключително висока. Заяви, че през следващата седмица очаква министърката на продоволствието на Обединените арабски емирства Мариам ал Мери.

“Работим много усилено по закона за поземлените отношения, той имаше драфт в добро състояние, но по препоръка на парламента пожелаха да включим арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще качим окончателния вариант за обществено обсъждане. Очакваме всеки от асоциациите и земеделците да има активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора”, заяви Порожанов.

Относно обвързаните производства той обясни, че се е работило в посока на това да има справедливост в плащането - за плодове и зеленчуци, за животновъдство. Така че да се получи добра проекция, която да даде справедливост и да покрива себестойността на всеки продукт.

Важна е темата за ОСП, в момента дебатът тече. Основни теми, които вълнуват - таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическият план. В момента се подготвя заданието за т.нар. слот анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора.

“Това ще е един изключително важен документ”, каза министърът. Заяви, че не е оптимист, че ще има одобрено законодателство в този Европейски парламент, особено предвид това как върви дебатът по ОСП.

Една дерогация не трябва да наруши финансирането по начина, по който се извършва в момента, каза Порожанов. 

Блага Букева, редакционен директор на в. „Български фермер“ връчи наградата на Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“
Блага Букева, редакционен директор на в. „Български фермер“ връчи наградата на Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“
Победител в "Агроиноватор" стана Иван Иванов, собственик и управител на „Агротайм“. Отличието връчи Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.
Победител в "Агроиноватор" стана Иван Иванов, собственик и управител на „Агротайм“. Отличието връчи Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.
Стилиян Гребеничарски, анализатор от „ИнтелиАгро“  награди търговския директор на НИК Тодор Шишков. Компанията взе приза в категорията на "Компания за дигитализация на сектора"
Стилиян Гребеничарски, анализатор от „ИнтелиАгро“ награди търговския директор на НИК Тодор Шишков. Компанията взе приза в категорията на "Компания за дигитализация на сектора"
Учен с принос за българското земеделие е академик Атанас Атанасов.  Той получи отличието от Любомир Коралов, зам. главен редактор на „Български фермер“.
Учен с принос за българското земеделие е академик Атанас Атанасов. Той получи отличието от Любомир Коралов, зам. главен редактор на „Български фермер“.
В категорията "Успешно лансиране на нов продукт"  призьор стана Приаксор на БАСФ. Маркетинг мениджърът на компанията Красимира Иванова бе наградена от Ирена Димова от комисията по земеделие в парламента.
В категорията "Успешно лансиране на нов продукт" призьор стана Приаксор на БАСФ. Маркетинг мениджърът на компанията Красимира Иванова бе наградена от Ирена Димова от комисията по земеделие в парламента.
Агротърговец стана Пионер Семена България - Corteva Agriscience. Отличието връчи главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев на Чавдар Дочев, търговски директор за Балканите.
Агротърговец стана Пионер Семена България - Corteva Agriscience. Отличието връчи главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев на Чавдар Дочев, търговски директор за Балканите.
Агроинвеститор стана Антон Тотев. Отличието връчи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков
Агроинвеститор стана Антон Тотев. Отличието връчи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков
Компания с принос в обучението на кадри стана „ЕвроФерт“. Компания с принос в обучението на кадри стана „ЕвроФерт“. Отличието връчва Венелина Гочева, управител на Медийна група България, издател на вестниците „24 часа“ и „Български фермер“.  Получи го Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на „ЕвроФерт“.
Компания с принос в обучението на кадри стана „ЕвроФерт“. Компания с принос в обучението на кадри стана „ЕвроФерт“. Отличието връчва Венелина Гочева, управител на Медийна група България, издател на вестниците „24 часа“ и „Български фермер“. Получи го Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на „ЕвроФерт“.
Млад агробизнесмен стана Милена Митова - Борисова. Тя е зоонженер, собственик и ръководител на 2 свинекомплекса в селата Алваново и Буйново в община Търговище. Отличието връчи Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Банка ДСК
Млад агробизнесмен стана Милена Митова - Борисова. Тя е зоонженер, собственик и ръководител на 2 свинекомплекса в селата Алваново и Буйново в община Търговище. Отличието връчи Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Банка ДСК