Броени дни остават до полагането на турска територия на съоръженията от направлението по суша на газопровода "Турски поток" след завършването на работите по морския участък.

Преминаването към този етап от строежа ще бъде отбелязано с церемония на 19 ноември, в която чрез видеоконферентна връзка ще се включат и президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, съобщи Кремъл.

Двамата лидери ще имат среща в Истанбул на същата дата, на която ще обсъдят развитието на двустранните отношения и актуални международни проблеми, предаде ТАСС.

Според турски медии акцент в разговорите се очаква да бъде ситуацията в Сирия и в региона на Близкия изток. Доставката на руските ракети С-400 също се очаква да бъде предмет на срещата между Путин и Ердоган, предаде БТА.

Газопроводът "Турски поток" се състои от две тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. По едната от тръбите се предвижда да тече синьо гориво, което ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата е предназначена за износ към европейските клиенти.