Двустранното партньорство между България и Турция в туризма и други сфери е изключително важно за нас и добрите отношения между двете страни са вече традиция.

Провеждането на първата сесия на смесената комисия за сътрудничество в туризма е доказателство за това, е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на форума в София, съобщиха от ведомството.

Тя е посочила, че туризмът е хоризонтална политика и зависи от съвместната работа на цялото правителство, като е изтъкнала специално подкрепата на премиера Бойко Борисов за превръщането на отрасъла в приоритет.

През последната година двустранните контакти се задълбочиха и ръководителите на двете правителства демонстрират отлични отношения. Силен знак за това е реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. След възстановяването й хиляди българи посетиха Истанбул, е изтъкнала министър Ангелкова.

Делегацията от турска страна се води от зам.-министъра на културата и туризма на Турция Йомер Аръсой. Форумът е в навечерието на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Световната организация по туризъм към ООН, чийто домакин за втора година е България.

Вярвам, че има голям потенциал България да бъде популяризирана още по-активно като дестинация пред Турция, както и за повече възможности за пътувания на българите в южната съседка, е казала Ангелкова и е допълнила, че чрез трансграничното сътрудничество и разработваните съвместни маршрути ще можем заедно да привличаме далечни и перспективни пазари като Китай, Близкия изток, САЩ и др.. В това отношение се разчита и на сътрудничеството с турските авиолинии, е пояснила тя.

Министър Ангелкова е припомнила инициираната от България идея за създаване на Общ балкански маршрут.

Министър Ангелкова е информирала, че над 636 хил. турски туристи са посетили България през миналата година, което е 12,5 на сто ръст спрямо предходната. Турция е била на четвърто място в класацията за входящ туризъм. За първите девет месеца на настоящата година отново се отчита ръст. Потенциалът е още по-голям, е посочила тя. Турция е основен наш пазар за зимния туризъм и разчитаме представителите на специализираните ни курорти, а също и турският бизнес да споделят в детайли необходимото за засилване на потока туристи.

Един от приоритетните въпроси пред нас и колегите от Министерството на външните работи е визовият режим, е казала министърът, като е уверила, че всичко, което е в контекста на спазването на европейското и българското законодателство, се прави, за да бъде улеснено издаването на визи.

Популяризирането на възможностите на Бранд Черно море в туризма също е много важен акцент в нашата работа и ще се радвам да активизираме инициативи в това направление, е посочила още тя, като е обърнала внимание, че в момента Турция председателства тематичната група за Черноморско икономическо сътрудничество. Много са възможностите също за съвместно представяне на круизния туризъм и популяризиране на гурме спецификата на Черноморския регион, е добавила Ангелкова. Партньорството с Турция може да е много полезно и за обучение на кадрите, защото има сериозен опит в тази област, е коментирала още министърът.

Турският зам.-министър на културата и туризма Йомер Аръсой е заявил, че основната цел е увеличаване на туристопотока между двете страни. Като положителна практика Аръсой е посочил и реставрирането на културно-исторически паметници в двете страни със съвместни усилия, което също ще стимулира притока на туристи. Той е предложил стажове в Турция за български кадри за туризма, както и да се организират Дни на културата и туризма на България в Турция и на Турция в България.