В началото на следващата година се очаква да бъдат одобрени първите проекти по програма за подкрепа на стартиращите предприятия в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на четвъртото издание на Startup Europe Summit.

Програмата, развита по инициатива на кмета на София, е специализирана гаранционна схема на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия заедно с пет големи финансиращи институции. Фандъкова каза, че вече има 20 подадени проекта, които се очаква да бъдат разгледани и в началото на следващата година да бъдат одобрени първите от тях, предаде БТА.

На базата на стартъп бинари е започнал пилотен проект за автоматизиране на контрола на сметосъбирането в район "Люлин" и вече на 120 контейнера за отпадъци са монтирани датчици, каза столичният кмет. След анализ на резултатите от този проект, идеята ще бъде разпространена и в други райони. В областта на градската мобилност е разработена платформата "Гражданите" за сигнали и информация за промените в маршрутите на градския транспорт.

Новото безплатно мобилното приложение за паркиране в зоните за платено паркиране в столицата също е направено от стартираща компания, каза столичният кмет. Подобни примери са и възможността за покупка на билет за метрото чрез мобилен телефон, както и разработеният с финансовата подкрепата на общината софтуер за превод на аудио информация на езика на жестовете, други млади хора са започнали и проект в обратната посока.