С настъпването на отоплителния сезон от пекинското кметство съобщиха, че са изпълнили целта си още 450 села тази година да минат от въглища на газ. За да се справи със замърсяването на въздуха, което е особено тежко през зимните месеци, китайската столица започна през 2013 г. реализацията на мащабен план за въвеждане в употреба на чиста енергия, предава bulgarian.cri.cn.

Към момента близо 3000 села от Пекинския административен район с над 858 домакинства вече не използват въглища за отопление. В резултат, средното количество на фините прахови частици РМ2.5 е било 55 микрограма на кубичен метър през първите седем месеца на 2018 г., което представлява спад с над 14% в сравнение с миналата година.

Миналия месец вицепремиерът Хан Джън акцентира върху важността от използването на чиста енергия за отопление през зимата в северните провинции на Китай. Според публикувания през септември план на правителството, нови 3,62 милиона домакинства в Пекин, Тиендзин и още 26 съседни на тях градове трябва да заменят системите си за отопление с газови до края на октомври 2018 г.