Разширяването на договорно-правната база между нашите две страни ще допринесе за активизиране и улесняване на контактите в много области. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на Обединените арабски емирства, съобщиха от министерството.

Министър Караниколов е изтъкнал, че за първите седем месеца на тази година стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 млн. долара, от които българският износ е 66.8 млн. долара, а вносът е 18.9 млн. долара. Изразявам задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. Убеден съм, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни за двете страни области, като хранително-вкусовата промишленост и селскостопански продукти, строителни материали, козметичен сектор и туризма, е подчертал Караниколов.

По време на срещата е била обсъдена и възможността за провеждане на Първата сесия на българо-емиратската междуправителствена Смесена комисия в София и съпътстващ двустранен бизнес форум през пролетта на 2019 г. Съществуват широки възможности и желание, както на български, така и на емиратски фирми, за задълбочаване и диверсифициране на двустранното сътрудничество, е посочил Караниколов.

За нас е много важно да създадем добри отношения със страни като България, от които да може да внасяме чиста храна. Износът на хранителни продукти от България представлява голям интерес за нас, е заявила държавният министър по безопасността на храните на ОАЕ. Тя е допълнила, че съществува потенциал за износ на обработени и консервирани храни, розово и лавандулово масло, бутилирана вода.