Предстоящата днес церемония по завършване на строителството на морския участък на газопровода "Турски поток", на която ще присъстват президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, е сред водещите теми на турския печат.

"Исторически ден за мегапроекта" ("Акшам"), "Исторически ден за Турски поток" ("Йени шафак"), "Изтокът и Западът се свързват" ("Миллиет"). Това са някои от заглавията на турските вестници по темата.

Днес в Турция ще се състои церемонията по завършването на строителството на морския участък на един от най-големите проекти за газопроводи в света, отбелязва "Акшам".

Президентите Ердоган и Путин ще присъстват на днешната церемония за завършване на строителството на морския участък на газопровода, по който ще се транспортира 31,5 милиарда куб. м. газ годишно за Турция и Европа. Половината от газа ще бъде за Турция, а другата половина за европейски страни, пише "Миллиет".

С реализирането на газопровода "Турски поток" Турция, която е мост между Изтока и Запада, ще се превърне в ключова връзка с Източна и Югоизточна Европа, добавя изданието.

В информация, озаглавена "Гигантска стъпка в енергетиката", в. "Сабах" пише, че президентите Ердоган и Путин днес ще предприемат важна стъпка в сферата на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.

Очаква се освен въпроси, свързани със сътрудничеството в сферата на енергетиката, държавните глави да обсъдят редица други въпроси, сред които развитията в Сирия и разследването на убийството на известния саудитски журналист Джамал Хашоги, посочва изданието.

Турските вестници отбелязват, че днешната среща на Путин и Ердоган ще бъде шестата за последните единадесет месеца.