Обмислят размерът да не пада под 20% от основната пенсия

Всеки доброволен пенсионен фонд вече е длъжен да информира хората, които се осигуряват в него, за постигнатата доходност. Това предвиждат разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2017 г., които вече са в сила.

Преди две седмици кабинетът прие предложения на МФ, които предвиждат нова серия поправки в кодекса.

Освен това в ремонтирания кодекс са записани ограничения в инвестициите на фондовете, за да се елиминира рискът, затегнат е контролът от Комисията за финансов надзор (КФН) и са повишени изискванията към тези, които управляват парите на осигурените.

КФН вече е разработила повечето наредби, които конкретизират промените, а голяма част от правилата влизат в сила от януари 2019 г. Изключение са няколко поправки, засягащи предимно управлението на фондовете, както и техния контрол, за които те имат 6-месечен подготвителен срок.

Поправките засягат

4,6 милиона

осигурени българи и

над 1,2 млн.

пенсионери,

както и 9 пенсионноосигурителни дружества, 8 доброволни пенсионни фонда, 9 професионални пенсионни фонда и два доброволни фонда, които работят по т.нар. професионални схеми.

Какво ще ни казват пенсионните компании? Освен актуални данни за това колко пари има в индивидуалната ни партида информацията трябва да показва номиналната доходност, както и да съдържа детайлна информация за това в какво са инвестирани средствата. При поискване от титуляря на партидата фондът ще бъде задължен да представи и данни за постигнатата реална доходност, т.е. номинална доходност минус инфлацията. Например - реална доходност 5,2%, коригирана с 3% инфлация, означава реална доходност от 2,2% на инвестираните в съответния фонд пари.

Всеки фонд ще бъде задължен да казва на осигурения каква е постигнатата доходност, както и какъв е инвестиционният риск при управлението на активите на фонда.

За да бъдат данните разбираеми, информацията трябва да съдържа кратко пояснение за значението на показателите за постигнатата доходност и за равнището на инвестиционния риск. Компаниите ще са задължени да предупреждават писмено клиентите си, че

не се гарантира

положителна

доходност

и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства.

В информацията те трябва да посочат още каква е използваната методика за изчисляване на доходността и инвестиционният риск, а за тези, които имат нужда от допълнителни обяснения, трябва да укажат място и начин да се запознаят с нея.

Инвестиционната политика на всеки фонд трябва да бъде обявена и на сайтовете им. Там има информация и за всички такси и удръжки, които са по правилника на фонда и които се събират от осигурените. След като през 2015 г. законодателят намали таксите и удръжките и сложи “тавани” за тях, сега фондовете ще ги предоставят и в справките, които дават на лицата.

Пенсионноосигурителното дружество може да съпоставя предлаганите условия за допълнително пенсионно осигуряване и постигнатите резултати от дейността си с тези на други пенсионноосигурителни дружества и управляваните от тях фондове за допълнително пенсионно осигуряване, но само ако представя съответните условия и данни за целия пазар на допълнително пенсионно осигуряване за същия период. Ако фондът е част от финансова група, дейността на дружеството трябва да бъде ясно разделена от тази на групата, а постигнатите от финансовата група резултати не могат да бъдат представяни като такива на фонда или дружеството.

Работна група, в която влизат експерти от КФН, финансовото и социалното министерство обсъжда, и вариант, в който на осигурените да се съобщава размерът на прогнозната пенсия, а размерът ѝ да бъде обвързан с основната. Засега споменаваният такъв размер е допълнителните пари за старост да бъдат минимум 20% от основната пенсия. Ако вариантът бъде приет, фондовете ще бъдат задължени, ако размерът на средствата по индивидуалната партида в момента на пенсиониране е по-малък от три минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, лицето да може да ги получи еднократно или разсрочено, но в рамките на една година. Предвижда се във всяко пенсионно дружество да се създаде

специален резерв за

гарантирано

изплащане

на допълнителните пенсии. Тази група още обсъжда и откога да започне изплащането на пенсиите.

Още при обсъждането на тези промени браншът изрази съмнение, че данните за прогнозната пенсия могат да бъдат приложими и коректни. Прогнозен размер на пенсията се използва при осигуряването с дефинирани пенсии, каквото е то в повечето държави от Западна Европа. Те посочиха, че в директивата, по силата на която това е вписано и в кодекса, изрично е записано, че тя не се отнася до задължителните фондове.

КФН вече е тази, която трябва да разрешава всяко прехвърляне на професионална схема или на част от нея от един фонд за доброволно пенсионно осигуряване в друг, предвиждат промените. Заявлението ще се подава от пенсионноосигурителното дружество, което представлява фонда, в който се прехвърля схемата. Одобрение от регулатора ще се изисква и при преместване на професионални схеми от и към чужди пенсионни фондове, които работят в държави от ЕС.

Друга промяна в кодекса, която вече действа, е, че не се разрешава прехвърляне на управлението на професионална схема или част от нея в друга държава от ЕС, както и обратното - фонд, работещ у нас, да управлява схема от такава институция, ако не получи одобрение от КФН.

Въведени са и нови изисквания пред инвестиционната дейност на дружествата. Те могат да инвестират до 5% от средствата на фонд за допълнително доброволно осигуряване по професионални схеми в корпоративни облигации, които са приети за многостранна система за търговия или организирана система за търговия, и то в страна от ЕС. За да се ограничи ликвидният риск, се въвеждат конкретни изисквания и количествени ограничения за експозицията към инструменти. Отменени са изискванията към инвестиционната дейност на чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване, които управляват професионални схеми на български предприятия.

Поправките въвеждат и нови задължения в контролните функции на банките попечители - те ще трябва да следят при сделки с активи на пенсионния фонд дали всички плащания по тях се превеждат в обичайните срокове.

Рекламите - без "най"

При рекламирането на пенсионните фондове има редица ограничения и забрани. На тях им е забранено рекламните или информационните материали да съдържат самооценка като например “най-голям”, “най-добър”, “лидер” и др. подобни. Могат да използват цитати или да се позовават на публикации единствено ако е проверена тяхната достоверност. При рекламирането се въвежда и пълна забрана да се обещава постигането на бъдеща доходност от инвестиции.

Рекламните и писмените информационни материали задължително трябва да са на български език, да са написани разбираемо и да не съдържат текстове, които противоречат на закони и наредби. Информацията в тях трябва да е точна и актуална.

Рекламните текстове и информационните материали трябва да не са двусмислени, да не съдържат преувеличена информация, която създава невярна представа. Задължително в информационните материали ще се записва текст, който да предупреждава, че посочените резултати нямат връзка с бъдещи резултати, когато се визират данни за доходност и риск. Ако са представени числови данни, е задължително посочване на източника, от който информацията може да се получи в пълен обем.

Внимателно с имотите

Една година срок отпусна КСО на пенсионните компании да преоценят инвестициите си и да излязат от тези, които са в свързани лица. Такава забрана вече действаше, сега просто кръгът на свързаните лица се разширява.

Според кодекса свързани лица са компаниите, за които е изпълнено поне едно от условията - да са предприятие майка или дъщерни дружества от една група, едното от тях да има участие или да е съвместно дружество на друго дружество, двете дружества са съвместни на едно и също трето лице, едното дружество е контролирано съвместно от физическо лице, което има отношения с другата компания.

Друга разпоредба въвежда по-строг контрол над инвестициите в имоти. Тя предвижда пенсионните фондове в края на всяко тримесечие да съпоставят постигнатата доходност от всеки имот с общата доходност от управлението на фонда за същия период. Ако е по-ниска от 50% от общата, компанията е длъжна в 2-годишен срок да се освободи от имота на пазарна цена. За придобитите имоти сравнението на доходността ще се прави след изтичане на 5 години от тяхното закупуване. Промените в КСО не забраняват на фондовете да придобиват имоти, но за всеки нов също има 5-годишен срок за оценка.