Акциите на френския автомобилен производител Renault се сриват с над 12% по време на търговията в понеделник след информация на японския вестник Asahi, според която главният изпълнителен директор на компанията е обвинен в укриване на доходи по отношение на неговите възнаграждения, получавани и като шеф на японския гигант Nissan и че той вероятно ще бъде арестуван, предаде БНР.

Агенция Франс прес цитира изданието, според което бордът на директорите на японския автомобилен производител Nissan е обвинил своя председател Карлос Гон за "значителни актове на нарушение", в това число недостатъчно отчитане на неговата заплата и заяви, че той ще бъде уволнен. В същото време се появиха съобщения, че Карлос Гон вероятно е бил арестуван в Токио.

В изявлението на Nissan се съобщава, че в продължение на няколко месеца е било извършено разследване на Карлос Гон, което е установило неправомерно негово поведение в продължение на няколко години. Официалното изявлението стана факт, след като местни японски медии съобщиха, че Гон е бил разпитан в понеделник вечерта от прокурори в Токио и се очаква да бъде арестуван за нарушаване на финансовите разпоредби, включително неправилно отчитане на неговите доходи.

Франс прес отбелязва, че на този етап токийската прокуратура е отказала да коментира инфлацията, че е разпитвала Гон, който е едновременен главен изпълнителен директор на автомобилния алианс между Renault, Nissan и Mitsubishi.

В своето изявление Nissan също така заяви, че е започнало разследване както спрямо Карлос Гон, така и спрямо репрезентативният директор Грег Кели.

Новината провокира агресивни разпродажби на акциите на френския автомобилен гигант Renault с близо 13% към тяхно 4-годишно дъно около 54,80 евро за една акция.