Приходите се увеличават повече, отколкото е ръстът на гостите

Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро според данните на БНБ, съобщиха от министерството на туризма.

Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. В същото време обаче за деветте месеца на 2018 г. България е посетена от 7,9 млн. чужди туристи, което прави ръст от 5,5% в сравнение със същия период година по-рано.

“Това означава, че ръстът на приходите от международен туризъм изпреварва нарастването на броя на чуждестранните посетители, което е доказателство, че страната ни привлича все повече посетители, които търсят висококатегорийни места за настаняване”, каза в Боровец в понеделник министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея данните като цяло са доказателство, че България се утвърждава като дестинация, предлагаща търсен продукт на разумна цена.

Приходите от международни визити през летния сезон (юни - септември) са над 2,4 млрд. евро, като се увеличават с 5,8% в сравнение със същия период на 2017 година. Само за месец септември 2018 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 400 млн. евро, като достигат нарастване от 5,4 на сто спрямо същия месец на предходната година.

Прогнозата сочи, че през предстоящата зима ски курортите ни ще отбележат 5-10% ръст на посетителите, каза Ангелкова, която се срещна в понеделник в Боровец с представители на всички контролни органи от региона и с местната власт. Очаква се около половината от посетителите да са българи, отбеляза тя.

Подготовката на курорта за зимния сезон е приключила. Остава общината да провери поставените маси около трасетата на пистите, за да се избегнат конфликтни точки и да има максимална безопасност според съответната наредба, каза Ангелкова. Поставени са и задължителните информационни табели. Трябва да се провери сложността на пистите, но това се случва при достатъчно сняг и за това следят МВР и ски патрулите. Проверките сочат, че нарушенията от страна на бранша стават все по-малко, което означава, че превантивните мерки дават резултат, обобщи тя.

Предстоят срещи на министерството и в останалите големи зимни курорти.