Най-голямото дарение на университет в САЩ направи бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той преведе $ 1,8 млрд. на университета “Джон Хопкинс”, където е учил.

76-годишният милиардер очаква с неговите пари да се разшири приемът на талантливи млади хора с ограничени финансови възможности. “Америка е най-добре, когато възнаграждава хората на базата на качеството на тяхната работа, а не на размера на портфейла им”, заяви Блумбърг.

Когато следва в университета в Балтимор в началото на 60-те години, Блумбърг трябва да

изплаща

обучението,

като взема

заеми и

работи

на паркинг

Първото си дарение бъдещият милиардер прави през 1965 г., или една година след дипломирането си с бакалавърска степен по инженерство. Тогава то е в размер на скромните 5 долара.

“Всички университети, с малки изключения, при разглеждането на кандидатстудентските документи обръщат внимание на способността на постъпващия да плати. В резултат на това кандидатите с висока успеваемост от семейства с ниски или средни доходи редовно срещат отказ, за да се запазят места за студенти от семейства с високи доходи”, посочи Блумбърг.

Ръководството на “Джон Хопкинс” заяви, че щедрото дарение ще позволи да се финансират програми за помощ и стипендии за отлични студенти с ниски и средни доходи.

“Джон Хопкинс”

получи дар, който

е безпрецедентен

и трансформиращ”, подчерта ректорът Роналд Дениълс, като поясни, че престижният университет е основан през 1876 г. с дарение от $ 7 млн. от балтиморския търговец Джон Хопкинс.

76-годишният основател на медийната компания “Блумбърг” е сред най-богатите хора на света.

Състоянието му

се изчислява на

над $ 46 млрд.

Блумбърг бе кмет на Ню Йорк от 2002 до 2013 г. Когато печели кметските избори през 2001 г., Майкъл Блумбърг заявява, че ще дари по-голямата част от състоянието си, преди да умре.

Тогава той основава организацията с идеална цел Bloomberg Philanthropies, която има за цел да управлява и насочва даренията. Освен за образование, магнатът дарява парите си и за други каузи като здравеопазване, опазване на околната среда и стимулиране на изкуствата.

От години се спекулира, че Блумбърг може да се кандидатира за президент, включително и през 2020 г.