Проектът позволява инвестицията да се изплати от понижените сметки за енергия

До 40% от сметките за ток, парно, топла и студена вода може да бъдат спестени с подписване на ЕСКО договор. Това са споразумения, по-известни като “договор с гарантиран резултат”. Имат за предмет изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сгради, предприятия и промишлени системи.

ЕСКО договорите не се предплащат, услугата се изплаща сама въз основа на направените икономии от сметките за комуналните услуги.

“Възстановяването на направените инвестиции и изплащането на дължимото на изпълнителя възнаграждение се извършват

за сметка на

реализираните

икономии на енергия

Чрез договор с гарантиран резултат може да се направи инвестиция, която да се изплаща 100% от гарантираните спестявания, произтичащи от изпълнението на енергоспестяващи мероприятия, а инвестиционният риск да се поеме от ЕСКО дружеството”, обясни пред “24 часа” експерт по ЕСКО споразумения.

Клиентът трябва да покрива разходите за енергийно потребление. Те се пресмятат за определен срок назад във времето. Вземат се например сметките за ток през последните три години, а след като бъдат внедрени енергоефективните мерки, собственикът на имота продължава да плаща същите суми. Само че след внедряването на мерките реално сметките са много по-ниски. Разликата в парите отива към изпълнителя на дейностите.

Средствата за извършването на енергоефективната услуга се осигуряват изцяло от изпълнителя, а възложителят заплаща стойността ѝ във времето от реализираните икономии в резултат на приложените енергоефективни мерки.

Средствата, вложени в такива мерки, са значително по-големи по размер от стойността на енергийните спестявания за отделен месец. Т.е. инвестицията има дълъг период на възвръщаемост - 10 и дори повече години.

Затова са създадени механизми за финансиране на такива мерки от лица, различни от собствениците на сгради и промишлени системи, в които мерките се прилагат. Основно място сред тези механизми заемат договорите с гарантиран резултат. Възнаграждението им идва, след като бъдат достигнати определени икономии в периода, който се определя като “срок на откупуване”.

При такъв вид договаряне

целият финансов,

технически и

търговски риск

се поема от ЕСКО компанията.

ЕСКО компаниите са бизнес модел, който се развива в България през последните няколко години. Фирмите се специализират в предлагането на пазара на енергоспестяващи услуги. Основно се занимават с разработването на пълен инженеринг за намаляване на енергопотреблението. Те влагат собствени средства за покриване на всички разходи за реализиране на даден проект. Дейностите пък са разнообразни - подмяна на електрически устройства със сходни от по-висок енергиен клас, оптимизиране на производствени процеси, подобряване на термоизолацията и други.

“По време на одит се вижда какво е потреблението в определен период назад, колко и за какъв период от време инвестицията ще се удовлетвори от разликата в сметките, която ще има от топлофикация, електроснабдяване, ВиК”, обясниха експерти.

Преди да се сключи договорът, фирмата за енергоефективни услуги извършва

обследване за

енергийна

ефективност

за оценка на технико-икономическия потенциал за енергоспестяване въз основа на базисното енергопотребление на сградата, очакваните икономии и необходимите инвестиции.

Въз основа на извършените оценка и обследване за енергийна ефективност се определя базисно енергопотребление, осигуряващо санитарните норми за сградата.

Икономиите, които се гарантират, и парите, които изпълнителят ще получава всеки месец като възнаграждение, са разликата между сметките преди и след изпълнението на ЕСКО договора.

В него се определят конкретните дейности и специфичните инвестиционни пера, като цената на извършения одит и разработения проект, който е в съответствие с изискванията на нормативната уредба (строителни разрешителни и други), се включват в общата стойност на услугата.

След сключване на договор за енергоефективна услуга и извършване на услугата възложителят, стопанисващ дадената сграда, следва да извършва периодични плащания в полза на изпълнителя съгласно погасителен график в размер, равен на реализираната икономия от топло- и електроенергия.

Плащанията се реализират чрез договор за цесия, при който ютилити компании (електроснабдяване, топлофикация и др.) прехвърлят вземанията си от възложителя на ЕСКО компанията. След изпълнението на мерките за ефективност сградата се класифицира със съответния клас - А, Б и т.н.

“Всичко това се регистрира в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. След години ще се получават и т.нар. бели сертификати”, казват експерти.

Всички разлики в потреблението обаче трябва да са резултат на повишаване на енергийната ефективност, а не просто на премахването или по-ограниченото ползване на електроуреди. Съответно трябва да бъдат уговорени методи за отчитане на повишена или намалена консумация на енергия поради въвеждането на нови електроуреди, увеличаване или намаляване на броя на членовете на домакинството и други фактори, които да гарантират справедлив размер на възнаграждението на изпълнителя.

Освен това възнаграждението на изпълнителя трябва да се изчислява съобразно постигнатите спестявания в киловатчаса и към тези спестявания да се прилагат цените на енергията за съответния месец, за да се гарантира, че никоя от страните няма да бъде ощетена от промените в тези цени.

3 млн. лв. от ремонта на Зимния дворец бяха спестени с договор с гарантиран резултат

Реконструкцията и обновяването на Зимния дворец на спорта в “Студентски град” бе направено преди няколко години отчасти чрез договор с гарантиран резултат.

През 2017 година Министерството на младежта и спорта и търговското дружество “Академика 2011” ЕАД осигуриха финансиране за извършване на ремонтни дейности, които да осигурят енергийна ефективност на сградата, както и необходимите условия за тренировки и състезания. Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с ЕСКО компания и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Важно за трениращите беше, че ремонтът се извърши, без да се прекъсва тренировъчната и състезателна дейност на федерациите.

След приключване на ремонтните дейности залата разполага с изцяло обновени съблекални, бани и санитарни възли към тях, входно фоайе, лекарски кабинет, помещение за допинг контрол, обновена основна зала с ново осветление и климатична инсталация, нова мантинела, нови подови каучукови настилки, ремонтирани седалки и трибуни. Подновени са дограмата, електроинсталациите, канализационната и водопроводната инсталация, фасадите на сградата са топлоизолирани. Покривът е изцяло ремонтиран – с нова паро-, топло- и хидроизолация.

Броят на съблекалните е увеличен двойно, което позволява тренирането на по-голям брой клубове и състезатели. Изпълнено е ново LED осветление, което наред с всички изпълнени мерки за енергийна ефективност намалява общите експлоатационни разходи за обекта. Изпълнено е защитно покривало на леденото поле, което позволява провеждане на мероприятия в залата целогодишно, без да се размразява ледът.

След извършването на всички посочени дейности сградата доби съвременен облик и не отстъпва на добрите европейски и световни образци за подобен тип съоръжения. “Академика 2011” започва ремонт и на тренировъчната зала, който ще струва около 1 милион лева.

След ремонта голямата зала може да се пролзва целогодишно, без да се размразява ледът.
След ремонта голямата зала може да се пролзва целогодишно, без да се размразява ледът.