Според проучване на германската компания Мовинга (Movinga) гръцката столица Атина се нарежда на последното място сред сто града в класацията за най-добрите дестинации за намиране на работа, пише "Катимерини".

Атина получава едва 3,79 точки от 10 възможни. За проучването си Мовинга е използвала базата данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, предава БТА.

Анализът на резултата е вероятно още по-плашещ, отколкото общата ниска оценка. Всеки град е оценен по пет критерия: икономическа сила, жизнено равнище, възможности за младите, възможности за жените и миграция. Атина получава оценка едва 0,94 по отношение на възможностите за младите, като получава пълна нула за равнището на заетост на младите и 3,76 за съществуване на нововъзникнали предприятия.

Много ниска оценка, 1,93, получава Атина по отношение на критерия за миграцията, който по същество оценява процентът на заетост на мигрантите. Високата безработица и ниският темп на създаване на нови предприятия са причина Атина да бъде оценена с 1,93 и по отношение на икономическата сила. Малко точки, 4,56, се дават и за жизненото равнище, главно поради особено ниската оценка, едва 0,34, за ефективността на правителството. Атина е оценена с 5,90 по отношение на възможностите за жените, но едва с 3,25 за възможностите за жените да напреднат до високопоставени позиции.

Най-добрият град за намиране на работа според класацията е Бостън в САЩ, а най-добрият град за намиране на работа от младите хора е Дубай, ОАЕ.