До 1 година приемат методика за определяне на размера за обезщетенията

До 5000 лв. ще бъде обезщетнието за неимуществени щети за далечни роднини при смърт на пътя. Това реши парламентът с окончателно приети промени в Закона за Кодекса за застраховането.

Текстовете предвиждат до 6 месеца Гаранционният фонд да изготви изготвят проект на методика, определяща размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди и да я предостави на бюджетната комисия, заедно със здравния и социалния министър.

Таванът за обезщетенията ще важи до приемането на наредбата за методика. Тя трябва да се приеме в срок до 1 година след влизане в сила на закона. Това се прави, за да не се увеличават полиците по "Гражданска отговорност".

Първоначалните текстове предвиждаха да се постави таван за неимуществени щети и за роднините от тесен кръг - деца, съпрузите, както и лица, живели на семейни начала с жертвата. Текстовете, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, предвиждаха най-близките да могат да получат обезщетение до 20 000 лв., а за брат или сестра - 15 хил. лв, а 5000 лв. - за лице, което е създало емоционални отношения с починалия. Мотивите бяха, че след тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от лица с право на обезщетение, има предявени искове за близо 100 млн. лв., което можело да повиши цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

"Единствено интереса на застрахователите се защитава с промените", заявиха от БСП. Той допълни, че главният проблем е изтичането на средства при катастрофи в чужбина и промените няма да го решат.

"Ако отхвърлите предложението ми ще има поне двойно увеличение на "Гражданската отговорност", заяви шефката на бюджетната комисия при дебатите за методика за обезщетенията.

За създаване на методика се обявиха 101 народни представители,15 гласуваха - против, а 8 се въздържаха.

След общественото обсъждане и Стоянова замени първоначалните внесени текствове и остана таван за далечни роднини или такива, които са създали силна емоционална връзка с жертвата.

По време на обсъжданите промените в Стоянова мотивира предложенията си, че полиците у нас са сред най-ниските в ЕС.