Един от най-големите индустриални конгломерати в Индия ще инвестира 5 млн. долара, за изграждане на своя база в България, съобщи БТА. Целта на компанията е да развие бизнеса си отвъд океана и отвори пътя си към европейския пазар. Това е станало известно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с президента на индийската компания, съобщиха от министерството.

България е избрана след внимателно проучване на страните от региона и инвестиционния климат в тях. Интересите на групата се разпространяват в различни бизнес начинания като фармацевтика, захарни индустрии, желязо и стомана, козметика и др.

Можете да разчитате на пълна подкрепа от Министерството на икономиката за вашата инвестиция, е подчертала Лилия Иванова. Тя е представила насърчителните мерки, които страната ни може да предложи на инвеститори от такъв клас. В страната ни има много добри условия за инвестиции, което се оценява много високо от чуждестранния бизнес, е посочила още икономическият заместник-министър.

България е страна с привлекателен инвестиционен климат, а ниските оперативни разходи са много атрактивни за нас, е заявил президентът на индийската компания по време на срещата.

Иванова е изтъкнала още, че българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество спомага за развитието на отношенията между двете страни и икономическия растеж. Стокообменът през първо полугодие на 2018 г. възлиза на 171,3 млн. долара. Износът за Индия възлиза на 62,7 млн. долара, а вносът е 108.6 млн. долара, е подчертал Иванова.