Либерализацията на услугите и инфраструктурата на телекомите отвори пазара за конкуренция, даде воля на положителни пазарни сили във всички държави членки и даде пример за останалата част от света. Това накара операторите да работят по-ефективно, да инвестират в нови технологии и да поставят потребителите в центъра на своите дейности. Не на последно място, така се стигна до голямо намаляване на цените, което е в полза на потребителя. В резултат на това, европейския телекомуникационен сектор стана една от най-големите истории на успеха на вътрешния пазар. Нито една от тези ползи нямаше да се случи без националните регулатори на телекомите, какъвто е Комисията за регулиране на съобщенията в България. Поздравявам целия екип на комисията за 20-годишния юбилей и за добрата работа, чрез която правят възможен информирания избор на потребителите. Това заяви комисарят по цифровата икономика Мария Габриел при откриването на конференцията „Комуникации, резултати, свързаностика и общество“, посветена на 20-годишнината на Комисията за регулиране на съобщенията, цитирана от представителството на ЕК в България.

Българският еврокомисар подчерта, че през последните години в България има едно от най-високите нива на навлизане на оптична кабелна мрежа в света. В този контекст тя наблегна и на друг приоритет – достъпът на всички до интернет. «Наличието на висока свързаност е от решаващо значение за продължаващата цифрова трансформация. Българските градове са сред лидерите в ЕС по ултрабързо широколентово покритие, което обхваща 74,6% от градовете ни. Забележете, при средно в ЕС 58%. Като цяло за България, възприемането на бърз широколентов интернет се увеличи значително до 39%. Това е над средните нива за ЕС от 33%», информира Мария Габриел.

Що се отнася до визията за европейско гигабитово общество, комисарят подчерта значението на Европейския кодекс за електронните съобщения, предложен от Европейската комисия и одобрен преди броени дни и от Европейския парламент. Този кодекс ще защити ползите от либерализацията, включително ще насърчи конкуренцията. В допълнение на това целта на Кодекса е стимулиране на инвестициите в мрежи с много висок капацитет, гарантиране на по-високо ниво на правна сигурност и предвидимост за инвеститорите, по-добра защита на потребителите, без значение дали комуникират чрез традиционни услуги като обаждания и смс-и, или мрежови услуги като Skype, Whatsapp и т.н.

Комисар Мария Габриел обърна специално внимание и на още една полза от новия Европейски кодекс за електронните съобщения. Той ще стимулира внедряването на 5G мрежи, като целта е достъп до радиочестотния спектър за 5G до края на 2020 г. в ЕС, и ще даде на операторите предвидимост за поне 20 години при лицензирането на спектъра. «По отношение на 5G, целите на ЕС са ясни и амбициозни. Искаме мрежата от ново поколение да бъде пусната във всички държави членки до края на 2020 г. и да се увеличи разполагането на инфраструктура до 2025 г. за постигане на максимално покритие. Искаме непрекъснато 5G покритие по основните транспортни коридори и зони от висок социално-икономически интерес. Тези амбициозни цели за свързаност са в основата на плана за действие за 5G, одобрен от Европейската комисия през 2016 г., който държавите членки подкрепиха през юли 2017 г. в Талин. Предлагаме в следващата МФР да бъдат отделени 3 милиарда евро финансиране за 5G коридори чрез Механизма за свързване на Европа в допълнение към възможностите, съществуващи по фондовете за регионално развитие на ЕС. Трансграничният коридор между България, Гърция и Сърбия също може да се възползва», заяви Мария Габриел.

Накрая българският еврокомисар поздрави Комисията за регулиране на съобщенията за прилагането на добри европейски практики, спазвайки принципите на прозрачност, публичност, предвидимост и целесъобразност, като отбеляза, че приносът на българския регулатор ще бъде не по-малко важен за постигането на амбициозните цели за свързаност и внедряване на 5G.