Темата с африканската чума по свинете носи изключително големи икономически загуби. През май т. г. болестта тръгна изключително бързо от север откъм Румъния през Дунав в България. В рамките на допълнителните разходи, за които получихме разрешение от МС за изграждане на съоръжение по сухопътната граница с Румъния за предотвратяване преминаването на диви прасета на територията на България, получихме 600 хил. лева по бюджета на Изпълнителната агенция по горите. Това информира по време на парламентарния контрол днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от БТА.

Общо разходите по това съоръжение за ИАГ и държавните предприятия възлизат на 1 млн. 358 хил. лева с ДДС. Дължината на сухопътната граница между България и Румъния е 133 км. Патрули от горските инспектори обхождат всеки ден изграденото съоръжение, за да проверят има ли компрометирани участъци. Към момента не са изразходвани допълнителни средства за поддръжка на съоръжението. Закупена е резервна тел и при необходимост тя ще бъде използвана, посочи Румен Порожанов.

Към настоящия момент най-засегнатата държава от болестта африканска чума по свинете в ЕС е Румъния, с над 100 регистрирани огнища и над 400 хил. умъртвени свине. Разпространението на болестта чрез дивите свине е неконтролируемо, каза Порожанов. Той посочи още, че най-засегнатите региони са по делтата на река Дунав. Засегнатите са множество свиневъдни ферми и парите за обезщетяване са за над десетки милиона евро.

В момента, в който завършихме оградата, се появи първото огнище на около 600 метра от границата в близост до Силистра, подчерта министърът.

От наша страна към момента са регистрирани само три огнища на африканска чума - две при дивите свине и едно при домашните, каза Порожанов. Не са засегнати свиневъдни ферми. От това е видно, че съоръжението е изиграло своята роля. Благодарение на него са предпазени най-големите свинекомплекси, в които са съсредоточени близо 93 на сто от свинете в страната, подчерта още министърът.

В индустриалните ферми, разположени в Северна България, най-рисковия регион, размерът на инвестициите за изграждането и оборудването, заедно със стойността на животните е 352 млн. лева. Без предприетите мерки в това число и изграденото съоръжение по сухопътната граница преките и косвени щети от заболяването за свиневъдния бизнес щяха да надминат половин милиард лева, каза министър Порожанов.