2,8 млрд. лв. ще струва изграждането

на нови газопроводи

Над 2,8 млрд. лв. ще са нужни, за да се изгради инфраструктура, която да съответства на новите газови потоци в региона. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия енергийният министър Теменужка Петкова.

Основната част от инвестицията ще е за нови 484 км тръби от Провадия до Зайчар в Сърбия и за нови две компресорни станции и 11,5 км газопровод от българо-турската граница до станция “Странджа”.

Промяната в енергийната стратегия се налага след индикации от “Газпром”, че след пускането на втората тръба на “Турски поток” ще спре транзитът от Украйна, което означава и през България към Турция.

Планът е след 2020 г.

по новите тръби

да идва газ от

три източника,

каквито са изискванията на ЕК.

Петкова обяви също, че още до края на тази година “Булгартрансгаз” ще пусне електронна борса за търговия на природен газ. Два пазарни теста показали, че към новата инфраструктура ще има интерес. “Булгартрансгаз” е пред обявяване на трети пазарен тест с обвързващи оферти за капацитета за пренос на газ от турската граница и на изход - до сръбската.

Тя заяви още, че ако се спазят стъпките в актуализираната енергийна стратегия, държавната компания “Булгартрансгаз” ще излезе на плюс с 4,4 млрд. лв. и четири пъти по-малко, ако не бъдат приети поправките.

Според Петкова заради променената ситуация в региона

предстои

предоговаряне

на дългосрочния

договор с

“Газпром”,

което може да освободи капацитет по Трансбалканския тръбопровод, след като заработи “Турски поток”.

Спирането на транзита на руски газ през Украйна, а оттам през България, въпреки че има договор до 2030 г., ще доведе до 1 млрд. лв. пропуснати ползи, каза депутатът от “Обединени патриоти” Искрен Веселинов.

Шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов пък заяви, че има идея след прекъсването на транзита на руски газ, този газопровод може да стане нов интерконектор. Това ще изисква компресорните му станции да бъдат трансформирани за поемане на реверсивен поток, вкл. до украинския пазар.

Депутатът от БСП Желю Бойчев попита докъде са стигнали проектите за междусистемните газови връзки. Петкова заяви, че интерконекторът Гърция-България е обвързан със сроковете по Южен газов коридор, тоест 2019 - 2020 г. Газопроводът със Сърбия е със срок май 2022 г. По интерконектора с Румъния съседите трябва да изградят компресорна станция до края на 2019 г., за се използва тръбата за транспортиране на газ към България.

По изменението на енергийната стратегия енергийното министерство работи, след като стана ясно, че след 1 януари 2020 г. се очаква промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България, както и че е възможно намаляване на транзитираните от нас количества. Депутатите подкрепиха приемането на поправките.