Дегустацията беше част от събитие в подкрепа на българските производители

Български мед, плодове и зеленчуци, сирене, вино и крафт бира опитаха земеделският министър Румен Порожанов и главният изпълнителен директор на “Метро" Атила Йенисен в магазина на веригата на бул. “Цариградско шосе” в столицата. Дегустацията бе в рамките на съвместното събитие “Аз подкрепям българските производители! Подкрепи ги и ти!”.

“Метро” вече предлага 58 вида 100% чист мед, от които 52 са български. Веригата работи директно с българските производители – не само с големи, но и с местни пчелари, при които със сигурност се гарантира чистота и съдържание.

На новия щанд могат да се открият 13 разновидности на монофлорен мед - от акация, кориандър, лавандула, липа, манов мед, мента, както и над 30 вида полифлорен мед.

Предлага се цялото разнообразие от обработката му - кремообразен, под формата на пита, пчелно млечице, суров мед преди термична обработка. Има и по-различни вкусове - с шоколад, канела, горски букет.

“Искам да благодаря на Атила, че имаме възможност да бъдем заедно в кампанията, която направихме предколедно - да изберем българския производител и българските продукти по програмата “Отгледано с грижа в България”, която “Метро” развива вече повече от две години. Тя е изключително полезна като финансиране, реализация и има един добър маркетинг.” С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри събитието. Атила Йенисен уточни, че “Метро” работи с над 1000 доставчици на храни и обслужва над 400 хил. собственици на фирми. “Днес съм много щастлив, че програмата е стабилна, развива се устойчиво и в нея участват 300 български земеделски производители с над 500 продукта. Искам да подчертая, че особена роля в тази програма има земеделското министерство и лично подкрепата на министър Порожанов", заяви Йенисен.

“Програмата дава възможност за подпомагане на производителите в научния и производствения процес включително с финансиране и амбалаж, което е много важно. Сътрудничеството с “Метро” в случая е много полезно. Преди три седмици, когато стартирахме кампанията “Аз подкрепям българския производител! Подкрепи ги и ти!” споменах, че навсякъде имаме реално увеличение на производство и експорт. Тази седмица бях говорител на икономически форум в Истанбул заедно с турския министър. Там представих България като модерна страна с добри възможности.

Продуктите отговорарят на най-строгите изисквания от една страна, а от друга – са вкусни и по традиционни български рецепти”, сподели впечатленията си Порожанов, след като обиколи щандовете.

7 доставчици на български мед представиха продукта си на министъра, както и мандра “Пастир”, ферма “Войнов”, винарна “Орбелия” и производителите на крафт бира “Ромбус” и “Бирен парк Хилс”. Земеделският производител от Петрич Красимир Учителски пък показа уникално “българско суши”, изготвено от зелен розов домат, увит в листо от зелена салата, гарнирани с бяло българско сирене.

Земеделският министър коментира и планирания протест на пчеларите. Възможно е те да се подпомогнат частично по схемата de minimus, но от пазарна гледна точка. Порожанов е възложил да се направи анализ на общото количество произведен мед в страната. Според него обаче смъртността на пчелите не е толкова голяма, колкото твърдят производителите.

Родните производители представиха продукцията си пред земеделския министър, шефа на “Метро България” и др.
Родните производители представиха продукцията си пред земеделския министър, шефа на “Метро България” и др.