В четвъртък Комитетът на Бернската конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания към Съвета на Европа е отхвърлил искания на българска природозащитна организация да се направи външна ревизия на последния доклад по ОВОС за магистрала “Струма”, засягащ Кресненското дефиле. Това съобщи пред “24 часа” шефът на дирекция “Национална служба за защита на природата” в МОСВ Мирослав Калугеров.

С това на практика последният доклад по ОВОС за лот 3.2, който бе потвърден вече от втора инстанция на съда в България и е влязъл в сила, няма как повече да се ревизира.

Комитетът се е събрал на редовната си годишна среща в сряда и четвъртък в Страсбург. На нея се обсъждат десетки проблеми, между които и подаденият преди няколко месеца от коалиция “Да спасим Креснесското дефиле” сигнал, с който организацията иска експерти на комитета на дойдат и да ревизират екодоклада за лот 3.2. Това е частта от “Струма”, която минава през Кресненското дефиле.

Мотивът на еколозите беше, че докладът е опорочен и решенията, произтичащи от него, ще нанесат вреди на ценни местообитания в дефилето.

“От страна на държавата бяхме Малина Крумова, която бе зам.-министър на регионалното развитие доскоро, и аз. Решението бе взето с консенсус, т.е. всички държави - членки на конвенцията, са решили, без специално да гласуват, че искането за външна ревизия на екодоклада е недопустимо”, разказа Калугеров. Мотивът на представителите на държавата е бил, че докладът е минал обществено обсъждане, обжалван е и е минал през всички инстанции на съда, т.е. вече е влязъл в сила.

“Проблемът с външната ревизия на доклада не е в парите, които ще струва такова начинание, а че това щеше да удължи с още неопределено време процедурите, по изграждането на този най-труден участък от магистралата”, обясни Калугеров.

Решението на комитета в Страсбург е едно от многото в подкрепа на избраното трасе на “Струма” през дефилето. В началото на ноември стана ясно, че Върховният административен съд отхвърли окончателно възможността да се обжалва по съдебен път екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, част от което е и лот 3.2.

Определението не подлежи на обжалване, което означава, че проектът за новия участък може да бъде реализиран.

Петчленен състав на ВАС отказа да разгледа касационната жалба на Сдружение “За земята - достъп до правосъдие” и Димитър Василев Василев, мотивирайки се с нови разпоредби в закона. Те атакуваха решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов от октомври 2017 г. по оценка за въздействието върху околната среда.

Решението на ВАС е последно по казуса, след като парламентът промени Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Според измененията обжалването на екооценки за проекти от национално значение със стратегическа важност става едноинстанционно. В края на май стана ясно, че жалбите на сдружението, както и на друг жалбоподател - Димитър Димитров, са отхвърлени. Така законът е спазен, става ясно от решението на съда, с което “24 часа” разполага.

В него се посочва, че за да се приложат новите разпоредби на закона, трябва да има поне три предпоставки. Такава е например одобрението на оценката за въздействието върху околната среда от екоминистъра.

Според окончателно избрания източен вариант трафикът в новия участък от магистралата трябва да се раздели на две части - в посока Гърция той ще минава през съществуващия сега път през дефилето, а в посока София - по ново трасе, източно от дефилето. (24часа)