Имаме валиден договор, съобщават от българската компания. От Прага информират, че са започнали преговори и с “Индия Пауър”

“Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември.

“Инерком” полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора - получаване на регулаторно разрешение, и е в очакване на одобрението му”, пише в съобщението на компанията до медиите.

От компанията уточняват, че сделката между ЧЕЗ и “Инерком” следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции.

От “Инерком” имат подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.

В. “24 часа” се свърза с пресцентъра на ЧЕЗ в Прага и оттам потвърдиха, че договорът с “Инерком” е валиден.

Те обаче уточниха, че българската компания вече не се ползва с ексклузивитет по сделката. Паралелно се водят преговори и с индийската “Индия Пауър”.

Индийската компания кандидатства да закупи активите на ЧЕЗ в България първоначално в сдружение с “Фючър Енерджи”. Те бяха предпочитани кандидати, преди търговецът на ток “Фючър Енерджи” да фалира.

Последваха нови преговори, след което ЧЕЗ избра “Инерком” за купувач.

За да приключи сделката, “Инерком” трябва да има одобрение от КЗК, антимонополната комисия обаче отказа да разреши купуването на активите на ЧЕЗ. След промяна в Закона за енергетиката вече ще се иска и разрешението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Съдът отхвърли отказ на КЗК да гледа сделката повторно

Тричленен състав на ВАС е отменил на 20 ноември отказа на КЗК повторно да разгледа сделката за активите на ЧЕЗ в България от “Инерком”. Българската компания преструктурира бизнеса си, като се освободи от соларните си паркове. Именно притежаването им, както и фактът, че ЧЕЗ също има фотоволтаици, бе мотив на КЗК да откаже одобрение на сделката.

След като продаде соларните си централи, “Инерком” поиска от КЗК да се произнесе отново дали може да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас и като основание посочи предварителния договор по сделката от 23 февруари. На 18 октомври КЗК реши, че няма да се произнася повторно с мотив, че вече има съдебно дело по първия отказ да разреши придобиването.

Тричленен състав на ВАС обаче е сметнал това решение на антимонополния орган за незаконно и го отменя. От КЗК са обжалвали пред петчленен състав на съда.

Заседанието на ВАС по делото, заведено от “Инерком” срещу първия отказ на КЗК да разреши сделката за ЧЕЗ, е насрочено за май догодина.