Наскоро в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно.

Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година, Китай активно увеличава вноса. 124-то издание на изложението за внос в града продължава да вдига нивото си. Тази година общо 636 компании от 34 държави и региона са се регистрирали за участие, с 19 компании повече спрямо миналата, коментира bulgarian.cri.cn.

Компаниите от страните и регионите в обхвата на инициативата „Един пояс, един път" се превръщат във водещи изложители. 381 компании от 17 страни и региона от инициативата участват на тазгодишното издание. Броят на изложбените им щандове достигна 615 или 62% от общия на изложението, покривайки всичките 6 зони за вносни стоки – електронни и електроуреди, строителни материали, машинно оборудване, храни и напитки, домашни потреби и домашен текстил. Сиу Бин представи, че купувачите на изложението за внос са водещи търговци на дребно и известни трансгранични търговски вериги като Тmall, Wal-mart, Пекин Хуалиен и др. Той заяви, че повишаване на нивото на специализацията и интернационализацията на изложението стимулира вноса на различните страни в Китай и растежа на световната търговия. Изложението в Гуанджоу вече се е превърнало в отворена платформа за международна търговия с всякакъв вид стоки.

Наскоро в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ", и е важен международен финансов център. В същото време, градът притежава добре развити професионални услуги в съответствие с международните стандарти и може да играе важна роля във финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път".

Главният директор на хонконгския отдел за финансово управление Чън Дълин заяви, че в момента инвестициите в изграждането на инфраструктурите в страните от обхвата на „Един пояс, един път" притежават огромен потенциал. Ключовият въпрос е как да се насочат капиталите в областта на инфраструктурата в тези страни или как да се превърнат инфраструктурите в инвестиционни проекти.

Участващите на форума експерти смятат, че Хонконг притежава напредничави и усъвършенствани финансови инфраструктури и капиталови пазари, международни професионални групи в сферите на инвестициите, законите, счетоводството, инженерството и управлението, както и е най-големият бизнес център за офшорната китайска валута. Затова със стимулирането на инициативата „Един пояс един път", Хонконг може да развие специалните си предимства в областта на инфраструктурните инвестиции.

Наскоро в Будапеща се състоя Форум за културен и персонален обмен между Китай и Унгария, организиран от Асоциацията на завършилите на Запад учени. Главната тема на форума бе „Стимулиране на развитието на общност на споделената съдба чрез култура и изкуство". Около сто официални представители на правителствата на двете страни, експерти и учени, медийни личности и китайски студенти взеха участие в мероприятието.

Заместник председателят на ПК на ОСНП и началник на споменатата асоциация Чън Джу каза в речта си пред гостите, че фактът, че народите на Китай и Унгария се зачитат и учат един от друг, показва, че различните цивилизации могат да се съществуват мирно в настоящия многообразен свят, да обогатяват духовния си живот, да създават по-добро бъдеще с повече избори, да стимулират обединението на човешката мъдрост и съвместно да се справят с общите предизвикателства, както и да реализират общо развитие и просперитет.

Китайският посланик в Унгария Дуан Дзиелун заяви, че през последните години, китайската инициатива „Един пояс, един път" и унгарската политика „Отваряне към Изток" непрекъснато засилват обвързването си, двустранните отношения поддържат благоприятна тенденция за интензивно развитие, обменът на високо равнище е тесен, резултатите от практическото сътрудничество са плодотворни. В същото време в областта на културния и персонален обмен се постига напредък.

Заместник ректорът на унгарския университет „Йотвьош Лоранд" заяви, че приветства все повече китайски студенти да се обучават в университета и да стимулират двустранното културно и персонално сътрудничество. Той изрази надежда да се засили обмена и изследванията по „Един пояс, един път".

Наскоро в Москва се проведе 2-ят Диалог за иновациите между Китай и Русия, съвместно организиран от китайското Министерство на науките и технологиите и руското Министерство на икономическото развитие.

Зам.-министърът на науките и технологиите на Китай Джан Дзиенгуо и зам.-министърът на икономическото развитие на Русия Гринков участваха в церемонията по откриването на форума.

Джан Дзиенгуо каза: „Превръщането ни в партньор в научно-технологичното сътрудничество с общи иновации е част от стратегическото партньорство, съгласувано от лидерите, и е важно съдържание в обвързването на инициативата „Един пояс, един път" с изграждането на „Евразийския икономически съюз". Задълбочаването на настоящия диалог ще е от полза за стимулиране интеграцията на науките и технологии с промишлеността, както и науките и технологиите с финансите."

Гринков заяви, че настоящата икономическа ситуация изиска нови технологии, затова иновациите са приоритетна посока в двустранното сътрудничество. В момента обсъжданите проекти и прилагането им в сферата на иновациите са много. Активното сътрудничество между Китай и Русия в областта на иновациите във високите технологии е от полза за стимулиране на двустранния обмен, а потенциалът между двете страни в тази сфера в бъдеще е огромен.

Същия ден двете страни подписаха съвместна декларация и определиха пътна карта за иновационното им сътрудничество за периода 2019-2024 год. През юни 2016 година двете министерства официално подписаха „Меморандум за разбирателство в сътрудничеството в сферата на иновациите", с което официално стартира механизмът за диалог между двете страни в тази сфера. През 2017 година в Пекин се проведе първото му издание.

Наскоро в Китайския културен център в Париж се проведе превърналият се вече в традиционен форум за културна и творческа индустрия. Тази година неговият фокус бе културното изграждане в рамките на инициативата „Един пояс, един път".

Във форума участваха представители на културни институции от Франция, Китай, Япония, Индия, Унгария, Лаос и Словакия. Те обмениха опита в разпространението на своите култури сред френското общество.

В презентацията си директорът на Китайския културен център Йен Джънцюен заяви, че „Един пояс, един път" се е превърнала постепенно от идея в реалност, с видими резултати и добри перспективи.

По думите му, културният обмен играе важна роля в изграждането на инициативата, тъй като стимулира обмена между различни региони и държави, съдейства за взаимното им опознаване и изграждане на доверие, увеличава духовните връзки, създавайки мостове между отделните култури.

Чрез форума културните центрове на различните страни във Франция могат да се запознаят по-добре със своите политики и проведат обмен и дискусии по въпросите на планирането и организирането на културни дейности, тяхното популяризиране и търсене на партньори за сътрудничество, каза още Йен Джънцюен.