"Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД и водещата енергийна борса в Европа European Energy Exchange (EEX) подписаха споразумение за сътрудничество за българския електроенергиен пазар, съобщиха от енергийната борса.

Сътрудничеството предвижда ЕEX да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар "Ден напред" на БНЕБ ЕАД. Започването на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г.

"Сътрудничеството с БНЕБ ЕАД e решителна стъпка в развитието на енергийния пазар на Югоизточна Европа", каза главният стратегически директор в EEX Тобиас Паулун, цитиран от БНЕБ.

Плановете на ЕЕX предвиждат през 2019 г. предлагането на енергийни финансови фючърси да се разпростре и в пазарите на Сърбия и Словения. С това ЕЕX ще достигне до 20 пазарни зони още през първата половина на следващата година, се посочва в съобщението.