"Турски поток вероятно ще минава през България", заяви руският посланик Анатолий Макаров на въпрос на "24 часа" на годишната си пресконференция пред български медии в София. Той допълни, че Турски поток е един от ключовите проекти за Москва, но няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Такава информация се появи по-рано след среща на руския президент Владимир Путин с  гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"За тръбата още официални договорености няма. Преговорите са затова, че "Турски поток" трябва да има продължение. Чух, че даже тръбата се нарича Български поток. Ципрас действително дойде в Москва и води преговори на тази тема, "Турски поток" да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления", заяви Макаров. Той допълни, че конкретни разговори по тази тема се водят.

"Така или иначе вариантите са два - през България или Гърция. Но аз не знам как точно ще бъде. Но по принцип смятам, че "Турски поток", а може би след това Български поток през територията на България е приоритет за руската енергетика", заяви посланикът.  Той заяви, че посолството понякога стои настрана, когато става въпрос за търговски преговори. Дипломатът допълни, че вероятно и българското правителство ще има подобни среща като тази на Ципрас, за да покаже своя интерес към този проект.

"Всичко зависи от договореностите, които ще се постигнат в бъдещите преговори", заяви Макаров.

Макаров каза още, че срещата между гръцкият и руският лидер няма окончателен характер и решения, а просто разговори. Дипломатът отбеляза, че Русия отбелязва изключително успешна година в българо-руските отношения, тъй като  от много години насам за първи път Русия последователно са посетили българският премиер и президент.

Посланик Макаров допълни, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“.