Основните ни усилия пред последните години е за подмяна на средствата за градския транспорт. Вчера пуснахме първите 20 електроавтобуса само на ток. До края на тази и следващата година предстои да бъдат пуснати 142 нови автобуса на природен газ, което означава, че следващата година ще имаме 90% подменен автобусен парк, а това са сериозни усилия. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

Столичният кмет уточни, че сред основните фактори да има завишени стойности на замърсяване на въздуха са заради начина на отопление и допълни, че усилията на общината са ясни.

"Вече имаме първият одобрен проект за подмяна на инсталациите на 5000 домакинства внасяме проект за подмяна на инсталацията на още 15 000 домакинства. Безвъзмездно хората ще получат нов вид отоплителна инсталация - на газ, ток, парно или пелети", обясни още тя.

Столичният кмет благодари на столичаните, които са се включили в ползването на зелен билет в дните със завишени стойности на замърсяване на въздуха и допълни, че всеки трябва да бъде отговорен и така ще се достигне до промяна.