От 1 януари 2019 г. България ще поеме ротационното председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/. България ще поеме председателството от Азербайджан. Така тя ще бъде за четвърти път ротационен председател на организацията, предаде БТА.

Нейното създаване бе инициирано от Турция през 1992 г.и България е сред 6-те страни-учредителки на ОЧИС. Секретариатът й се намира в Истанбул.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в реч по време на срещата на външните министри на страните от ОЧИС, която се състоя в Баку, ги призова към активно участие в структурите на организацията и при следващия ротационен председател България.

"Ние всички трябва да участваме активно в дейността на ОЧИС и да подкрепяме организацията от гледна точка на финансиране и на развитието на човешките ресурси,за да превърнем региона на Черно море в област на мир, стабилност и благоденствие", каза Чавушоглу.

Турският дипломат номер едно пожела успех на България в предстоящото председателство на ОЧИС през 2019 г.

Чавушоглу подчерта, че Турция ще оказва всякаква подкрепа на България в дейностите, които ще се провеждат в рамките на председателството.