Над 340 хил. пенсионери няма да получат през януари т. нар. социална инвалидна четвъртинка. Причината е, че от началото на годината тя и интеграционните добавки ще бъдат заменени от нов вид помощ, обяви в петък социалният министър Бисер Петков.

Общо към 600 хил. души ще получават новия вид помощ, като 100 хил. от тях за първи път влизат в тази категория.

Новата помощ, която ще се плаща през Агенцията за социално подпомагане, обаче ще бъде преведена на възрастните с увреждания не през януари, а на 15 февруари, каза Петков.

Хората, които досега са получавали интеграционни добавки, няма да е нужно да подават заявления в АСП за новото подпомагане.

Около 150 хил. души обаче ще трябва да отидат до бюрото на социално подпомагане в своята община след 1 януари. 100 хил. от тях са хората с увреждания, които сега нямат право на никаква помощ. Останалите, които също трябва да отидат до АСП са хората, които получават към пенсията си добавка от 25% от социалната пенсия за инвалидност, но не вземат месечна добавка за социална интеграция.

Размерът на новата помощ ще се определя според линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв.

Така хората с инвалидност от 50 до 70,99% ще получават 7 на сто от линията на бедност, или 24,36 лв. Тези с между 71 и 90% увреждания ще вземат 15%, или 52,20 лв. В момента повечето от тях вземат 30 лв. “четвъртинка” и още толкова интеграционни добавки. Ако досега получавана помощ се явявя по-висока от новоизчислената, ще останат на подпомагането в предишния му размер, обясни Петков.

Инвалидите с над 90 процента увреждане ще са на 25%, или 87 лв. А тези с право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност ще вземат 57% бедност, което прави по 198,36 лв. В групата с максимален размер на помощта попадат 16 000.

АСП започва кампания и ще прати писма на всички хора с увреждания.