Това е година на по-големите бюджети, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров

При излишък на средства в бюджета им, болниците ще използват парите, за да покрият стари разходи за неплатена надлимитна дейност. Това е една от ключовите промени, залегнала в Анекса към Националния рамков договор за 2018 г. (от следващата година рамковият договор ще стартира от 1 януари, а не както досега от 1 април. Тъй като НРД за 2018 г. е с валидност именно до тази дата, сега се подписва анекс към него, който ще действа за месеците януари-март). Днес делегатите на съсловната организация гласуваха с 230 глада „за", 13 "против" и 19 "въздържал се" за подписването му.

Друга промяна, важна за лекарите е, че средства вече няма да могат да се прехвърлят между отделните пера на бюджета. Това означава, че разпределените пари за болнична и доболнична помощ ще останат така, както са приети. В края на септември пък представители на БЛС и надзора на касата ще се срещат и заедно ще решават как да преразпределят остатъците, но пак в рамките на съответното перо. Преразпределянето може да е в увеличаване обема на дадена дейност, увеличаване на цени и др.

Повече средства има, както за джипита и специалисти, така и за болниците.

„Това е година на по-големите бюджети. Решихме, че е редно да дадем малко повече глътка въздух на отделните лечебни заведения, защото има 150 милиона лева неразплатени надлимитна дейност", каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

10% повече направления за специалисти и изследвания са предвидени за догодина. С около 5% са увеличени и цените на повечето клинични пътеки. В гастроентереологията и неврологията обаче има намаления.

"Средствата от тях са използвани за завишаване на други цени в същите специалности, които досега не са били добре остойностени", обясни д-р Маджаров и даде пример с хеморагичния инсулт в неврологията, който е бил недостатъчно финансиран за сметка на лечение на заболявания, свързани с коренчева болка, където има голям преразход.

Завишава се и контролът на дейността и разходите в болниците. Тук влиза и контролът на входа на ангиозалите, чрез видеонаблюдение. Такова има и сега, но след нова година болниците ще са задължени да пазят записите в срок от 30 дни и да ги предоставят на контролните органи при поискване. Наблюдава се само вратата на ангиозалата, не и какво се случва вътре.

Нов момент, който договориха страните и лекарите приеха, е и това, че бележките за сложени ваксини и преминати профилактични прегледи на деца вече ще се заплащат. Към момента е записано, че това важи в случаите, когато се кандидатства за детски добавки, но текстовете ще се допълнят и ще важат и ако бележката е е необходима за прием в детска градина или ясла. Анексът трябва да се подпише до края на месеца, но преговорите по някои точки ще продължат и след това.