73 млн. лв. за акциз са дадени на земеделци

Следващата седмица - в сряда, най-късно четвъртък, зърнопроизводителите ще получат т.нар. директно базово плащане в размер малко над 600 млн. лв. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в кулоарите на парламента. Министърът посочи, че ориентировъчната ставка към момента е 19,30 лв. на декар.

Порожанов припомни, че през миналата седмица са изплатени 73 млн. лв. акциз на близо 9500 земеделски производители.

Те са по схемата “Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”.

Изплатените средства представляват 88,77% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Останалата част в размер на около 11 млн. лв. ще бъде изплатена на всички 9429 земеделски стопани с втори транш в началото на 2019 г.

“Вчера бяха изплатени 6 от схемите за обвързано производство, преди два-три дни - други две, на обща стойност близо 116 млн. лв. на 15 000 земеделски производители”, допълни още министърът.

Става дума за общо 6 схеми за подпомагане на животновъдите. Например за млечните крави под селекционен контрол са изплатени по 542 лв. на крава за първите до 250 животни и по 434 лв. за всяка крава над първите 250. За месодайните крави сумата е почти наполовина по-ниска.

По схемите за обвързано подпомагане са платени и пари за овце и кози майки и за биволи.