Руска делегация на високо равнище ще участва в Световния икономически форум в Давос през януари. Това съобщиха днес организаторите, след като Москва заплаши да бойкотира проявата заради американските санкции, предаде ДПА.

Премиерът Дмитрий Медведев предупреди миналия месец, че руски представители няма да отидат на годишната политическа и бизнес среща на върха в швейцарския зимен курорт, ако не бъде позволено на засегнатите от санкции руски бизнесмени да участват, предава БТА.

През април САЩ наложиха наказателни мерки срещу няколко руски олигарси, включително редовните участници във форума Олег Дерипаска, Виктор Векселберг и Андрей Костин.

"С радост научихме, че Русия също ще има правителствена делегация на високо равнище в Давос", каза в комюнике високопоставеният представител на Световния икономически форум Алоис Цвинги.

"Ако делегацията включва лица, срещу които има санкции, всички необходими мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че тяхното присъствие ще отговаря напълно на настоящите правни условия", каза Цвинги, без да даде допълнителни разяснения.

Вашингтон твърди, че руските олигарси се облагодетелстват от близките си връзки с руското правителство, което е обвинено, че опитва да манипулира политиките на западни страни, отбеляза ДПА.