Трафикът на мобилни данни се е увеличил петкратно, след като през юни 2017 г. Европейската комисия премахна роуминга като понятие. Това твърди междинен доклад на Европейската комисия за резултатите от премахването на таксите за роуминг на 15 юни 2017 г. В него се посочва, че европейците са се възползвали максимално от новите си цифрови права при пътуванията си в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Броят на изходящите обаждания при пътуващите се е увеличил приблизително два пъти в сравнение с предходния период.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, заяви: “Днес виждаме на практика ползите от премахването на таксите за роуминг в ЕС. Хубаво е, че Европа вече присъства реално за хората, които използват свободно своите мобилни телефони при пътувания в чужбина. Благодаря на операторите, които успяват да превърнат нарасналите нужди от гласови повиквания и пренос на мобилни данни в нови възможности”.

Освен това премахването на таксите за роуминг спомогна за по-широкото навлизане на мобилните широколентови услуги и за постигане на по-добро 4G покритие, се твърди още в доклада.