На 21 ноември ВАС се произнесе,

че антимонополната комисия незаконосъобразно е отказала

да образува производство

КЗК образува ново производство за концентрация по сделката за активите на ЧЕЗ в България. Тя е между българската компания “Инерком” и ЧЕЗ - Прага, става ясно от съобщение на антимонополната комисия на сайта ѝ от 14 декември.

КЗК съобщава, че всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката в срок от 7 дни от датата на публикуване на съобщението.

С решението да разгледа сделката комисията изпълнява решение на Върховния административен съд. На 21 ноември магистратите се произнесоха, че регулаторът незаконосъобразно е отказал да се произнесе. ВАС върна преписката на КЗК със задължителни указания да се образува производство по подаденото заявление за концентрация.

Отказът на регулатора дойде след повторно внасяне на искане за одобрение от “Инерком”. Това стана на 21 септември, след като компанията уведоми КЗК, че в нейното портфолио вече няма фотоволтаици. По този начин били отстранени всички забележки на Комисията за защита на конкуренцията. Именно собствеността на фотоволтаични централи при “Инерком” и ЧЕЗ доведе до първия отказа на КЗК да одобри сделката между двете компании.

В началото на този месец от “Инерком” съобщиха, че работят по финализиране на сделката с ЧЕЗ и имат валиден договор. Съобщението бе по повод изтеклия срок за плащане в края на ноември.

“Инерком” полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора - получаване на регулаторно разрешение, и е в очакване на одобрението му”, уточниха тогава от компанията. И допълниха, че имат подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.

От централата на ЧЕЗ в Прага също потвърдиха, че договорът с “Инерком” е валиден. Те уточниха, че единствената промяна е, че българската компания вече не се ползва с ексклузивитет. Паралелно се водят преговори и с индийската “Индия Пауър”.

Тя кандидатства да закупи активите на ЧЕЗ в България първоначално в сдружение с “Фючър Енерджи”. Те бяха предпочитани кандидати, но българският търговец на ток фалира.