Разследването трая 8 години и е за периода 2010-2015 г. 

Брюксел искал приватизация на тръби, България отказала

МАРИЯНА БОЙКОВА

77,068 млн. евро глоба наложи в понеделник Европейската комисия на БЕХ, “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” по газовото дело по сигнал на Сашо Дончев от “Овергаз”.

Санкцията е заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС, се казва в официалното съобщение на комисията.

Наказателното производство срещу България започна през 2011 г.

В понеделник енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че от 2015 г. се водят разговори с ЕК. Българската страна се е надявала да се постигне споразумение. От Брюксел настоявали в “Булгартрансгаз” да влезе чуждестранен оператор, тоест дружеството, което държи газовите тръби, да бъде приватизирано.

Това за България и за българското правителство е неприемливо, каза Петкова.

 Министърката допълни, че това е “червена линия, която не можем да прекрачим, защото газовата инфраструктура е свързана с енергийната и с националната сигурност”.

В министерството очакват официално да бъде връчено решението. След разговор с правни консултанти ще се реши как да се реагира. Плащането на глобата трябва да стане в срок от 3 месеца. Петкова посочи, че ще направят всичко възможно, за да защитят националните интереси и финансовите на дружеството.

Попитана ще се търси ли политическа отговорност, министърката отвърна: “Единственото политическо лице тук съм аз. Ако някой иска да търси политическа отговорност, готова съм”.

Газовото дело засяга период от юли 2010 до януари 2015 г., съобщи пък изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Той припомни, че в периода, за който е наложена глобата, “Булгаргаз” е продавала газ под себестойност и така е било по решение на енергийния регулатор.

На въпрос дали дружествата разполагат с финансов ресурс да платят глобата, шефът на БЕХ каза, че това е било предвидено при емитирането на облигациите през 2018 година.

Очаквало се е глобата да е 330 милиона евро, сега тя е 77 милиона. Така че наложената санкция е по-малка, отколкото сме очаквали, каза Иванов. Как ще се разпределят сумите между трите дружества, ще се решава допълнително.

В понеделник комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: “Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България в съответствие с целите на енергийния съюз.”

Петьо Иванов обаче заяви, че българските потребители не са били ощетени. И не е съгласен, че дружествата в холдинга са злоупотребявали с господстващо положение.