България може да бъде съдена от много други фирми след решението на ЕК да ни наложи 77 млн. глоба по жалбата на бизнесмена Сашо Дончев. Това прогнозира пред Би Ти Ви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Има фирми в Европа, които се занимават с това и сега ще предявят претенции към България, щом кутията на Пандора веднъж е отворена. Просто трябва да докажат интерес, дори не, че са ощетени, посочи той.

Ако обаче бяхме уведмили ЕК още в хода на преговорите ни за членство в Евросъюза, че такива са ни правилата по националното законодателство, можеше днес изобщо да няма проблеми, коментира експертът.

Плащаме по-малко все пак от глобата, която можеше да е, освен това отпадат исканията България да приватизира тръби, коментира още проф. Тасев.

Тръбопроводът от Турция да мине през България е спасителният ни план, категоричен е експертът. Маршрутът на "Южен поток" през Гърция е много по-неизгоден, обясни той. Освен това там има проблеми с Южна Италия - жителите на Таормина протестират и казаха, че тръба няма да бъде допусната, посочи проф. Тасен.