От 8 януари митниците ще имат нова структура с централно управление и пет териториални дирекции

От 8 януари 2019 г. митническото разследване и разузнаване ще станат мегадирекция в митниците, която ще има нови функции. Това става ясно от предложение на финансовия министър Владислав Горанов за реформа в митниците.

Идеята е митницата в сегашния ѝ вид да бъде закрита на 7 януари 2019 г., а от 8 януари да бъде със съвсем нова структура, става ясно от документа.

“Митническо разследване и разузнаване” ще получи статут на главна дирекция в Централното митническо управление, а правомощията му са описани в цели 35 параграфа от новия устройствен правилник на митницата.

Новата дирекция ще участва в

разработването

на митническата

политика

в областта на превенцията, разузнаването и разследването на административни нарушения и престъпления. Тя ще ръководи и контролира дейността на териториалните отдели. Разкриването и разбиването на незаконен трафик на наркотици, изделия, свързани с отбраната, стоки с двойна употреба ще са основно нейно задължение.

Тази дирекция ще трябва да набелязва мерки и да организира предотвратяване на нарушения на законодателството на Европейския съюз.

Митническите разузнавачи имат право да извършват проверки на лица, които съхраняват или извършват дейности с акцизни стоки, както и да обезпечават доказателства.

Контролът при пренасянето през границата на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях също е задължение на тази дирекция. Тя разработва и прилага мерки за защита на интелектуалната собственост.

Всички работни и стратегически контакти със сродните митнически звена от други държави са поверени на тази дирекция. Работещите в нея събират, обработват, анализират, оценяват и разпространяват данни и информация за целите на анализ на риска и за предотвратяване на митнически нарушения и престъпления.

Митническите разузнавачи и инспектори следят и контролират лица, обекти, стоки и транспортни средства, за които е идентифициран риск. Те са и тези, които

разработват

рискови профили

на митнически

нарушители

и предлагат адекватни действия за идентифицирането им.

Когато се налага извършването на проверки, това е дирекцията, която планира и организира как се правят те, включително чрез координационен център, като при необходимост осъществява прякото им оперативно ръководство.

Митническите разузнавачи имат правомощия заедно с Гранична полиция да извършват проверки в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове и на цялата територия на страната.

За да изпълнява успешно функциите си, дирекцията разполага със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения за нуждите на митническия надзор и контрол на стоки и превозни средства. Центровете за анализ на резултати от такива проверки трябва да работят 24 часа в денонощието. Всеки от проверяваните обекти влиза в база данни на дирекцията.

Ако се наложи издирвателна операция или бъдат задържани нарушители, служители на тази дирекция

конвоират

заподозрените лица

Те са и тези, които наблюдават интернет пространството и събират и анализират данни, за да разкрият или предотвратят нарушения и престъпления. Тяхна е инициативата за образуване на административнонаказателни производства, както и изготвянето на актове за наказания, споразумения или отказ от тях.

Важна функция на дирекцията е да организира, координира и участва в специализирани национални и международни операции. Та е тази, която подготвя предложения за промени в митническото, валутното и акцизното законодателство.

Освен повишаване статута на митническото разследване и разузнаване сегашната агенция “Митници” ще се преобразува изцяло. Промените предвиждат създаването на централно управление и пет териториални дирекции - Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

Главни дирекции ще бъдат “Митническо разузнаване и разследване” и “Информационни системи и аналитична дейност”. Освен тях, ще бъдат обособени още три дирекции, инспекторат, както и звено за вътрешен одит. Инспекторатът ще придобие нови правомощия, с които се цели по-ефективно противодействие на корупцията.

Териториалните дирекции ще се ръководят и представляват от директор, който се назначава от директора на митниците, съгласувано с министъра на финансите. Той получава право да създава, преобразува и закрива териториални дирекции.

“С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работата на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилени контролни функции”, мотивира се финансовият министър Владислав Горанов.